opevnění hradu s příkopem a valem

Opevnění hradu sestává z několika částí rozdílného stáří. K nejstarší části lze řadit původní plášťovou hradbu jádra vystavěnou v závěru 13. stol., která je obsažena v severní zaoblené obvodové stěně Rajského domu, východní obvodové stěně tzv. Huertova křídla a v obvodovém zdivu bývalého jižního gotického paláce, který byl pohlcen Huertovým křídlem. Nelze vyloučit, že vstup do nejstaršího hradu byl od severovýchodu v tupoúhle zalomeném průčelí dnešního Huertova křídla. Hradba ze 13. stol. snad probíhala i po západní hraně horního nádvoří a uzavírala tak trojúhelný půdorys nejstaršího plášťového hradu. Dále se v prostoru hradního jádra vyskytují fragmenty hradeb, které lze řadit do 14. stol., jedná se o parkánovou zeď před severním průčelím Rajského domu a fragment hradby přiléhající k hranolovému pilíři velkého mostu a pozůstatky kamenného mostku předloženého bráně v západním boku jádra. V největším rozsahu se dochovalo opevnění pocházející z 15. stol., zesílené baštami a příkopem doplněným valem. Toto opevnění se nachází jižně a západně od hradního jádra čímž je vytvořeno dolní nádvoří (snad i bývalé předhradí) na kterém se nachází objekt pivovaru a fragmenty vinopalny, dále pak opevnění pokračuje k severozápadu a obepíná most s věží (Putnou). Při jihozápadní straně hranolového pilíře mostu je pahýl hradby o tloušťce cca 170 cm. Tomuto fragmentu hradby pravděpodobně odpovídá hradba po severní straně paláce. Tyto hradby spolu s největší pravděpodobností souvisely a plnily funkci parkánové zdi na vnitřní hraně příkopu okolo Rajského domu a přilehlého vnitřního nádvoří (snad první pol. 14. stol.). Na jihozápadní nároží Rajského domu navazuje fragment kamenné hradby s nepravidelným lomeným gotickým portálem situovaným v půdorysně nepravidelné vpadlině ukončené segmentovým pasem vyzděným z lomového zdiva. Na vnitřní straně (směrem do nádvoří) je jižní stojka částečně přizděna lomovým zdivem. Portál má jednoduché okosení přecházející do patky trojúhelným výběhem. Jižně od portálu se jeví mírný ústupek, za kterým podle předpokladu úsek hradby jádra směřoval směrem k jihovýchodu, ale dnes je zcela odbourán. Stávající úsek zdi s portálem se s velkou pravděpodobností nachází na starém (14. stol.) přístupovém místě (brána) do jádra hradu a byl mu předložen kamenný most (kol. pol. 14. stol.), ale sesazení portálu a celková situace ve zdivu kolem něj poukazuje na pozdější úpravy. Vstupní brána prolamovala hradbu při jejím styku s nárožím Rajského domu. Celek ze tří čtvrtin obvodu obíhal ještě parkán. K zásadnímu rozšíření opevnění hradu došlo v průběhu 15. stol., kdy byly vybudovány stávající vnější hradby doplněné ve skále tesaným příkopem a valem, obepínající celou severní, severozápadní a jihozápadní stranu hradu. Bylo tak vytvořeno dolní nádvoří a opevnění mostu s věží (Putnou). Na ostrožně severozápadně před starým jádrem byla vystavěna nepravidelná přední část hradu. Její hradby prolamují štěrbinové střílny a zpevňují bašty. Obranné ochozy tvořily kryté střelecké chodbičky. Do přední části hradu se vchází obdélnou, dovnitř otevřenou věží prvé brány. Jedná se o hranolovou stavbu vyzděnou z lomového kamene na skalnatém podloží a zakončenou novodobou střechou. Nad přední částí dlátková střecha do níž vstupuje nižší valbová střecha průjezdu. Obě střechy mají výrazné námětky a krytinu tvořenou dřevěným šindelem. V čelním průčelí obráceném do příkopu je v hluboké vpadlině ukončené segmentovým pasem z lomového kamene osazen kamenný lomený portál s okosenou hranou. Vrata novodobá dřevěná točnicová pobitá plechem. Přechod přes hradní příkop umožňoval padací most, vpravo nad obloukem portálu na výšku obdélný štěrbinový otvor pro kladku. Nad portálem je malé na výšku obdélné okénko s kamenným ostěním a novodobou slohově řešenou výplní. V bočním průčelí směrem do příkopu je v patře jeden střílnový otvor a vpravo od něj patrná svislá stavební spára. Patro dnes přístupné z východu vstupem, k němuž vede terénní schodiště. Ve zdivu jsou poměrně dobře patrné pracovní vrstvy a otvory po lešeňových nosnících. V průjezdu je novodobý prostý trámový záklopový strop a dřevěná vestavba pokladny. V západní boční stěně široká segmentem ukončená vpadlina. Jižně od věže první brány z hradby vystupuje polokruhová flankovací bašta, dnes ukončená novodobou dlátkovou střechou s námětky pokrytou dřevěným šindelem. Bašta původně bývala otevřená, dnes kamenná zazdívka se vstupním otvorem. Ve zdivu patrné pracovní spáry, otvory po lešeňových nosnících a na výšku obdélné štěrbinové otvory. Před severovýchodním nárožím věže Putny, východně od první brány, z parkánové hradby vystupuje půlkruhové těleso otevřené bašty. Vnější hradba je vyzděna na skalnatém podloží, které místy v patě zdiva předstupuje do příkopu. Ve zdivu hradby se ve velkém rozsahu dochovaly pracovní spáry, otvory po lešení a střílnové otvory. Koruna zdiva zajištěná, víceméně vodorovná či klesající, místy vyspárovaná a místy zadrnovaná. Lokálně patrné stopy po přespárování a přezdění zdiva. V západním úseku je před hradbou příkop zesílený valem, na severní straně pak příkop tesaný ve skále.