dům, býv. škola

Objekt č. p. 2 sestává ze dvou staveb, požadované práce se týkají severovýchodní z nich. Ta je přízemní, obdélného půdorysu, pod valbovou střechou, se vstupním průčelím směřujícím k rybníčku uprostřed tzv. horní návsi. Toto průčelí je v rytmu 2 – 1 – 2 otevřené pěti otvory, krajními osami jsou obdélná okna, uprostřed vstupní dveře. Okenní výplně jsou dvojité, vnější okna jsou osazena v líci fasády. Klapačkou jsou členěná na dvě křídla, ta dále příčlemi vždy na tři tabulky. Opatřena jsou hnědým nátěrem. Mezi vnitřní a vnější výplní jsou osazeny mříže. Vstupní dvoukřídlé kazetové dveře jsou osazené v kamenném portálu, nad jeho nadpražím je obdélný nadsvětlík. Z prvků architektonického členění se na fasádě objevuje ještě sokl a hlavní římsa. Na ni dosedající mansardová střecha je hřebem orientovaná souběžně s uličním průčelím. Krytinou jsou jednoduše položené režné tašky bobrovky. Fasádní omítky jsou novodobé, z velké části cementové, na hlavním průčelí hladké, v soklových partiích odstraněné, na zadním průčelím (s jednou osou vstupních dveří a třemi obdélnými okenními otvory stejného typu jako v hlavním průčelí) hrubě nahozené. Pouze na pravém bočním průčelí jsou pod novějšími vysprávkami viditelné starší vápenné omítkové vrstvy. Omítky vstupního průčelí jsou opatřené zeleným nátěrem, pravého bočního průčelí okrovým nátěrem, zadní průčelí je bez nátěru. Krov je hambalkový, konstrukčně řešený jako stojatá stolice podvlečená pod konci hambalků. Dřevo je tesařsky opracované, vazby jsou značené. Konstrukce je lokálně viditelně napadena dřevokaznými škůdci.