zámek s parkem

Na východním okraji historického jádra města se na terénním výběžku, sevřeném přítoky Svitavy Sloupečníkem a Pálavou, nachází stavební soubor zámku a předzámčí, obklopený přírodně krajinářským parkem. Samostatně stojící čtyřkřídlá budova zámku je vystavěna na půdorysném tvaru nepravidelného šestiúhelníku. Patrová křídla, obklopující lichoběžníkové nádvoří, jsou jednotraktová, až na jižní křídlo, k němuž je předložena arkáda. Jihozápadní nároží zámku je doplněno baštou. Park s jednoduchou kompozicí zaujímá plochu necelé 2 ha a je charakteristický rozdílnou výškovou úrovní zahrady v severní části areálu a parku ve východní části areálu, což je pravděpodobně dáno různou mírou využití a významu, a také nestejnou dobou založení. Park je po obvodu vymezen ohradní zdí s branami v severní a východní části. Vstup do zámeckého areálu směrem od náměstí, z východu, představuje průchod budovami předzámčí.