špitál sv. Kateřiny

Volně stojící přízemní budova, nepodsklepená, průčelí 5 os, na ose hlavní vchod s kamenným ostěním a klenákem, před tím na 2 sloupech kamenný portikus s rovným zaklenutím a s bočními schody, završen trojúhelným tympanonem s profilovanou římsou. Ve středu tympanonu kovové datum 1845, pod tím v kovu nápis: CATHARIne: = HOSPITAL. Kolem dom obíhá rovný sokl, na nárožích lisény. Okna desetitabulková v líci zdiva, odstupněná korunní římsa, valbová střecha, červený eternit (šablony). Pravý bok - 5 os, okna, římsa a lisény stejné. Levý bok - 5 os, stejné jako vpravo. Zadní průčelí - 4 osy, 3. osa vchod, hladké. Štuková žlutobílá omítka, Vnitřek - za hlavním vchodem velký sál nesený pilíři, rovný strop na traverzách s falešným rastrováním dřevěnými trámy. U zadního průčelí vlevo pod schodištěm jedna místnost s rovným stropem, vpravo místnost s plackovou klenbou a bočními pasy. Okna mají z vnitřn strany segmentové záklenky. Do podkroví vede nové schodiště. Podkroví vybudováno z půdy, rozděleno na 4 části, kde falešné rovné stropy z umakartovch kazet, krov valbový, krokve rovněž obloženy umakartem nebo nechány holé, pozednice rovněž obloženy.