obytné stavení

Rozlehlé zděné stavení na obdélném půdorysu se sedlovou střechou, krytou došky (před rekonstrukcí provizorně zakryto bedněním). Objekt je převážně kamenný (z pískovcových bloků) s částečným použitím cihel, nádvorní strana přední světnice je roubená a omazaná (dendrochronologický průzkum klade vznik srubové konstrukce do druhé poloviny 18. století). Dům klasické trojdílné dispozice s dvoupodlažní komorovou částí na východní straně. Přední obytná část domu je přízemní, úroveň komory a zadní světničky s dochovanou pecí je zvýšena kvůli sklepům. Východní část domu je patrová, v přízemí s chlévy klenutými šesti plackami do dvou pilířů a v patře s komorami, přístupnými ze dvora z pavlače. Západní štít obytného stavení je orientován do návsi, přízemí je trojosé, okna obdélná v kamenných ostěních barokně-klasicistního typu s výrazně odsazenými uchy a drážkou, nad středním oknem bedněný nákladní otvor, nad ním mělká nika a tři oválná vikýřová okénka. Východní štítové průčelí je kromě okenních os v přízemí shodné se stranou západní. V přízemí jsou dva vstupy do menších lochů. Severní strana orientovaná do ulice je o 7 okenních osách. Dlouhá fronta stavení obrácená směrem do dvora má zápraží chráněno výrazným přesahem střechy.