rotunda sv. Petra a Pavla

Svatyně sv. Petra a Pavla je situována v jihovýchodní nejvyšší části předhradí velkého hradiště. Jedná se o českou rotundu s apsidou ve tvaru lehce stlačené podkovy a kruhovou lodí. Středověká část stavby je vyzděna z otloukaných křemeninových kvádříků, renesanční dostavba lodi je ze zdiva lomového, dosti pravidelně řádkovaného, mezi nímž byly použity původní kvádříky. Zdivo není omítnuto. Rotunda nemá sokl, její zdi vyrůstají přímo z terénu, pod úrovní terénu odkryt lehce předstupující základ. Zdivo apsidy je v podobné ose kostelíka otevřeno jedním oknem oboustraně špaletovaným se stlačeným obloukem a parapetem. Okno postrádá tesané ostění, odpovídající parapetu. Špalety jsou vyzděny z otloukaných kvádříků, záklenek z hrubě tesaných klenáků. Apsida vrcholí novodobou profilovanou, vysazenou dřevěnou římsou, je kryta nízkou půlkuželovou střechou. Románské zdivo se zachovalo v lodi pouze v neširokých úsecích v přímém navázání na zdivo apsidy. Po zřícení velké části lodi kostelíka v 15. nebo 16.století byla rotunda v renesanci (za Kokořovců) dostavěna lomovým zdivem. Všechny otvory lodi, portál i okna jsou umístěna v novějším lomovém zdivu. Secesní portál vstupu má obdélný tvar, čelní strana jeho překladu i ostění je bosováno. Portál ukončuje nahoře kamenná, jednoduše profilovaná, po stranách přečnívající římsa. Nad římsou vyklenut segmentový odlehčovací záklenek. Tři okna lodi mají zvláštní tvar. Jsou oboustranně špaletována se segmentovými, směrem do vnějšího líce rozšiřujícími záklenky a rovněž segmentově prohnutými parapety. Parapety i záklenky jsou vyzděny z cihel, ve špaletách uplatněno zdivo smíšené. Loď má nízkou kuželovitou střechu s břidlicovou krytinou. Na vrcholu, vztyčen kovový kříž.