hradiště

Hradiště leží na nepravé ostrožně sklánějící se k západu a vymezené řekou Úslavou a Tymákovským potokem. Vrcholová kóta hradiště 431 m n.m. Plocha hradiště členěna do dvou částí a předhradí. Vlastní hradisko se skládá z akropole s palácem a výzkumem obnaženými základy kostela sv. Vavřince, západní část hradiska je od akropole oddělena valem. Zde stojí rotunda sv. Petra a Pavla na samostatném výběžku plochy hradiště s opevněním nevysokým valem. Západní val se obloukovitě stáčí do podhradí k brodu přes Úslavu. Na východním předhradí za vysokým valem a příkopem jsou relikty dvorce s obnaženými základy kostela sv. Kříže. Základy kostelů byly odkryty archeologickými výzkumy, které zde probíhaly od konce 19.století.