zámek

Volně stojící přízemní zděná omítaná čtyřkřídlá budova s uzavřeným obdélným nádvořím. JZ křídlo vyšší valbovou mansardovou střechou s námětky. Ostatní křídla mají valbové střechy. Střechy kryty břidlicí, původně dřevěným šindelem. V pultech a při hřebenech řada hranolových zděných komínů s hrubou omítkou a profilovanými hladce omítanými hlavicemi. Průčelí shodně členěna soklíkem, pilastrovým řádem s vloženým lisénovým rámcem, ukončena omítanou prkennou fabionovou římsou podloženou oblounkovou kordonovou římskou. Žlaby neseny kovanými ozdobnými volutovými konzolkami, svody mají válcové kotlíky s motivem palmety a festonu. Okna obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá s poutcem, vnějšími závěsy, členěná do osmi či deseti tabulek, osazená v líci zdiva a s meziokenní probíjenou mříží. Orámování hladkými šambránami s lištou po obvodu. Dvorní fasády členěny jen soklíkem a šambránami kolem otvorů, ukončené fabionovou římsou podloženou oblounkem. Chodníček okolo dvora kryje předsazený okap. SV křídlo má 17 os. Ve stř. ose průjezd. Otvor ukončen stlačeným obloukem. Ostění kamenné s čtvrtkruhovými odrazníky, nízkými patkami, obdélnými náběžními články a vrcholovým svazkovým klenákem, oblouk po stranách s mírně plastickou geometrickou výzdobou. Vrata dřevěná dvoukřídlá, se skládaným pokryvem, ve středu s jednokřídlým vstupem pro pěší-tvar na způsob sedlového portálku. Čtyři okna vlevo vjezdu s dřevěnou žaluziovou výplní (divadélko). V pultu střechy tři sedlové vikýřky obložené břidlicí, s čtvercovým křížem členěným okénkem. V hřebeni střechy, nad průjezdem, osmiboká hodinová věžička obložená břidlicí a ukončená cibulkou s hrotnicí, makovicí a korouhvičkou. Na čelních stranách po jednom kruhovém hodinovém ciferníku. Cibulka kryta měděným plechem, na čelních a bočních stranách největšího vzedmutí cibulky po jedné plechové rokajové mřížce. Hrotnice, makovice a korouhvička zlacené. Dvorní průčelí má 8 os. Ve stř. ose otvor průjezdu ukončený stlačeným obloukem, na stranách po jednom pilastru jako na vnějších fasádách. Po stranách vjezdu a v krajních osách obdélné vstupy s dvoukřídlými dřevěnými dveřmi za lícem. V pravé krajní ose dveře s ozdobně skládaným pokryvem a rastrem oblých hlav hřebů, zbylé osy okenní. V soklové partii dva obdélné otvory pro vytápění, dvířka jednokřídlá v líci. V pultu střechy tři sedlové vikýřky obložené břidlicí, každé s čtvercovým křížem členěným okénkem. JV křídlo má 21 okenních os. Okna v 5., 6., 7., 11., 12. a 14. ose od Z nemají vnější křídla, před vnitřními probíjená mříž. Nad čtyřmi osami od Z valba mansardové střechy JZ křídla. Ve spodním pultu valby tři sedlové vikýře obložené břidlicí, s obdélným dřevěným dvojitým dvoukřídlým šestitabulkovým oknem v líci. V horním pultu valby jeden sedlový vikýřek s čtvercovým křížem děleným okénkem. Čtyři stejné vikýřky v pultu sedlové střechy JV křídla. Dvorní průčelí o deseti osách. V 1., 2., 3.,4. ,6. a 8. ose od Z obdélné vstupy s dvoukřídlými dveřmi za lícem. Zbylé osy okenní. V soklové partii tři obdélné otvory pro vytápění, dvířka jednokřídlá v líci. V pultu střechy čtyři sedlové vikýřky obložené břidlicí s čtvercovým křížem členěným okénkem. JZ křídlo má 13 os a přiléhá k němu terasa. Ve střední ose obdélný vstup na předloženém obdélném kamenném schodišti o pěti stupních. Ostění kamenné s nevýraznými patkami, po obvodu s lištou. Dveře dvoukřídlé dřevěné za lícem, horní dvě třetiny osmitabulkové, spodní část plná. Dveře chrání dvoukřídlé dveřnice v líci zdiva, s ozdobně skládaným pokryvem, rastrem oblých hlav hřebů a se stáčenými závěsy. Nad vstupem kamenný alianční znak v boltcové kartuši, ve vrcholu koruna. Znaky oválné, vlevo erb Černínů, vpravo Thunů z Hohensteinu (J. V. Černín a Josefina z Thunu a Hohensteinu). Ve spodním pultu mansardové střechy 13 sedlových vikýřů obložených břidlicí s dřevěným dvojitým dvoukřídlým šestitabulkovým oknem v líci. V horním pultu střechy tři sedlové vikýřky s čtvercovým křížem členěným okénkem. Dvorní průčelí má 11 os. Ve střední ose obdélný vstup, na stranách po jednom pilastru jako na vnější fasádě. Dveře dvoukřídlé za lícem. Ve 2. a 8. ose obdélné vstupy, dveře jednokřídlé s osmitabulkovým prosklením. Zbylé osy okenní. Ve spodním pultu mansardové střechy pět sedlových vikýřů obložených břidlicí, s dřevěným dvojitým dvoukřídlým šestitabulkovým oknem v líci. V horním pultu střechy tři sedlové vikýřky s čtvercovým křížem členěným okénkem. SZ křídlo má 21 okenních os. Okno ve druhé ose od V slepé, okna ve 3., 4., 5., 6., 7., 16. a 19. ose nemají vnější křídla, před vnitřními probíjená mříž. Okno v páté ose má v dolní polovině zazdívku. Nad čtyřmi osami od Z valba mansardové střechy JZ křídla. Ve spodním pultu valby tři sedlové vikýře obložené břidlicí s obdélným dřevěným dvojitým dvoukřídlým šestitabulkovým oknem v líci. V horním pultu valby jeden sedlový vikýřek s čtvercovým křížem děleným okénkem. Čtyři stejné vikýřky v pultu sedlové střechy SZ křídla. Dvorní průčelí má 10 os. V 1., 2., 4. a 6. ose okna, ve zbylých obdélné vstupy s dvoukřídlými dveřmi za lícem zdiva. V soklové partii dva obdélné otvory pro vytápění, dvířka jednokřídlá, v líci. V pultu střechy tři sedlové vikýřky s čtvercovým křížem členěným okénkem.