kaple sv. Kříže

Severně od zámku při přístupové cestě dvě obdobně řešené protějškové budovy jízdárny a kaple, vestavěné do svahu. Objekt kaple situován vpravo cesty, při pohledu od SV křídla zámku. Volně stojící zděná omítaná budova nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná ve směru SZ-JV a vestavěná do svahu. Kaple sv. Kříže umístěna ve V třetině objektu, původně byla kaple v JZ křídle zámku. Střecha mansardová valbová krytá břidlicí. Ve vrcholu V valby válcová věžička s helmicovou střechou (kupole kaple skryta pod střechou). Ve střední partii střechy při hřebeni dva zděné hrubě omítané komíny s kordonovou římskou a ukončený kónickou kamennou deskou podloženou profilací. Stejný vyšší komín při západní valbě v J části. Žlaby neseny kovanými ozdobnými volutovými konzolkami, svody mají válcové kotlíky s motivem palmety a festonu. JV strana objektu vlivem terénu patrová, zbytek jako zvýšené přízemí, severozápadní průčelí přízemní. JV průčelí kaple o třech osách. Přízemí mělce hladce pásově bosované, soklík téměř nepředstupuje, odlišen v omítce. Ve střední ose přízemí vstup ukončený obloukem, hladce orámovaný, dveře dřevěné dvoukřídlé plné, hluboko za lícem zdiva. Na stranách vstupu po jednom hladkém obdélném poli s dřevěným roštem pro popínavé rostliny. Přízemí ukončeno kordonovou římskou, při spodní straně jemná profilace, jinak hladká. Kordonová římska kopíruje oblouk vstupu který zasahuje do patra. Patro má hrubší omítku než přízemí. Okna v krajních osách vysoká rozměrná ukončená obloukem, výplně osazené za lícem zdiva jsou dřevěné jednoduché dvoukřídlé, každé křídlo členěno do deseti tabulek, poutec profilovaný, v horní části paprskovité příčky. Okno nad vstupem nižší než boční, křídla členěna do šesti tabulek. Před okny mříž (dodatečně osazeno), která má mezi svislé pruty vloženy ovály opásané prstenci, ve středu svislé pruty přerušeny řetězcem oválů naležato, půlkruhový závěr mříže paprsčitý s půlkruhovým přepásáním. Okna spodní stranou dosedají na kordonovou římsku, orámována hladkou prostou šambránou s patkami přecházející od náběhu oblouku v hladký pás dosahující korunní římsy. Nad oblouky vložena mírně předstupující obdélná pole, na spodní straně se segmentovým vykrojením. Mezi okenními pásy ještě hladká orámování přecházející pod korunní římsou i na boční průčelí. Korunní římsa fabionová hladce omítaná, podložená oblounkovou římskou, zalamovanou v místě oken. Ve střední ose spodního pultu valby jeden zděný hladce omítaný vikýřek s valbovou stříškou. V čelní stěně otvor ukončený nízkým segmentem oblouku a uzavřený dřevěnou žaluzií v líci. Ve vrcholu valby válcová lucerna s helmicovou střechou. Válcové těleso obloženo břidlicí a ze čtyř stran prolomeno otvorem ukončeným obloukem, výplně pevné dřevěné členěné do tabulek, ve vrcholu paprsky. Stříška dosedá na profilovanou korunní římsu, pokrytá pásy měděného plechu. Ve vrcholu stříšky válcový podstavec pro zlacenou makovici vrcholící křížem. JZ podélné průčelí o devíti osách (1-8), členění fasády přechází, přičemž přízemí směrem k západu zcela zaniká. V levé krajní ose vstup ukončený obloukem, dveře dvoukřídlé dřevěné, každé křídlo členěné do osmi tabulek, a paprskovité příčky v horní části, za lícem zdiva. Před dveřmi v mříž, která má v dolní a horní části mezi svislé pruty vloženy ovály svázané prstenci, ve středu svislé pruty přerušeny řetězcem oválů naležato, půlkruhový závěr mříže paprsčitý s půlkruhovým přepásáním. Otvor orámován hladkou prostou šambránou přecházející od náběhu oblouku v hladký pás dosahující korunní římsy. Nad oblouk vloženo mírně předstupující obdélné pole, na spodní straně se segmentovým vykrojením. V ostatních osách okna jako v JV průčelí. Ve snižujícím se přízemí v osách pod okny hladká obdélná pole. Ve spodním pultu střechy devět prkenných vikýřků, na bočních stranách obložených břidlicí, rozmístěním odpovídají okenním osám. Na čelní straně jednokřídlá prkenná dvířka s vnějšími závěsy. Stříšky valbové. V horním pultu střechy pak čtyři menší vikýřky s valbovou stříškou, čelní strany obdélné podélné. SZ průčelí přízemní, o třech osách, členění přechází z patra. V osách vpadliny ukončené obloukem. Ve střední ose vložen obdélný vstup, dveře jednokřídlé dřevěné v horní části členěné do deseti tabulek, za lícem zdiva. V krajních osách obdélná jednoduchá dvoukřídlá okna za lícem. Před výplněmi mříže které mají mezi svislými pruty vloženy ovály vzájemně přepásané prstenci. Ve spodním pultu valby dva vikýře jako ve spodním pultu podélného průčelí. SV podélné průčelí patrové o deseti okenních osách, členění fasády přechází z JZ průčelí. Tvar okenních otvorů v patře zachován, ve třech V osách (kaple), výplně stejné jako v JV průčelí. V ostatních osách zazdívky za lícem zdiva, s vloženými obdélnými okenními otvory. Okna obdélná dřevěná dvoukřídlá s poutcem, členěná do deseti tabulek, za lícem zdiva. Před okny mříže. Cca ve střední ose novodobý přízemní obdélný přístavek s plochou střechou a vstupem do zázemí kaple-býv. sakristie. Přístavek navazuje na objekt býv. kolny-dnes truhlářská dílna. V osách pod okny hladká obdélná pole, některá s vloženým obdélným dřevěným dvoukřídlým osmitabulkovým oknem, za lícem. Před okny mříže. Ve spodním pultu střechy deset prkenných vikýřků, na bočních stranách obložených břidlicí, rozmístěním odpovídají okenním osám. Na čelní straně jednokřídlá prkenná dvířka s vnějšími závěsy. Stříšky valbové. V horním pultu střechy čtyři menší vikýřky s valbovou stříškou, čelní strany obdélné podélné.