lokajna

Východně od zámku při přístupové cestě dvě obdobně řešené protějškové budovy lokajny a konírny, vestavěné do svahu, tvořící protějšek budovám jízdárny a kaple. Objekt lokajny situován vpravo přístupové cesty, při pohledu od severovýchodního křídla zámku. Volně stojící zděná omítaná budova nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná ve směru SZ-JV a touto podélnou osou vestavěná do svahu. Objekt je přízemní, ve východní části jakoby patrový se zvýšeným přízemím. Střecha mansardová valbová pokrytá břidlicí. Ve střední partii střechy v hřebeni zděný hrubě omítaný komín s kordonovou římskou a ukončený kónickou kamennou deskou podloženou profilací. Stejné dva komíny při východní valbě. Žlaby neseny kovanými ozdobnými volutovými konzolkami v úrovni korunní římsy, svody mají ozdobně pojednané válcové kotlíky s motivem palmety a festonu. Severozápadní průčelí přízemní tříosé, hrubě omítané. Ve střední ose obdélný vstup. Dveře za lícem zdiva dřevěné dvoukřídlé s nadsvětlíkem, s ozdobně skládaným pokryvem a rastrem oblých hlav hřebů. Nadsvětlík obdélný podélný, oddělený dřevěným profilovaným překladem, členěný do čtyř tabulek. Vstup orámován mírně předstupujícím hladkým pásem, v nadpraží s mírně předstupující obdélnou plochou na spodní straně s mírným pravoúhlým vykrojením. V krajních osách obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s poutcem členěná do deseti tabulek, osazená v líci zdiva, orámovaná stejně jako vstup a navíc s mělkými obdélnými parapetními vpadlinami. Mezi svislé hladké pásy rámující otvory vloženo hladké orámování, spodní strana tvoří nízký soklík. Korunní římsa hladce omítaná fabionová podložená oblounkovým pásem. Ve střední ose spodního pultu valby jeden zděný hladce omítaný vikýřek s valbovou stříškou. Severovýchodní podélné průčelí o deseti osách, členění fasády přechází a navíc se vlivem terénu uplatňuje směrem k východu zvyšující se mírně předstupující hrubě omítaný sokl. V páté ose od východu obdélný vstup. Dveře dvoukřídlé dřevěné s nadsvětlíkem, rozdělené na čtyři pole s diagonálně skládaným pokryvem, za lícem zdiva. Nadsvětlík oddělený dřevěným profilovaným překladem, obdélný podélný, uzavřený dvoukřídlou výplní, křídla křížem členěná. Ve čtyřech osách od západu obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá okna s poutcem členěná do deseti tabulek, v líci zdiva. Ve zbylých osách okna obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá s poutcem členěná do deseti tabulek, osazená hluboko za lícem zdiva. Ve spodním pultu střechy pět prkenných valbových vikýřků, na bočních stranách obložených břidlicí. Na čelní straně jednokřídlá prkenná dvířka s vnějšími závěsy. Vikýř ve střední ose nad vstupem stejného typu, pouze je větší s dvoukřídlými dvířky. V horním pultu střechy pak čtyři menší vikýřky s valbovou stříškou, čelní strany obdélné. Jihovýchodní průčelí zvýšené, jakoby patrové, s vysokým hrubě omítaným jen mírně předstupujícím soklem. „Přízemí“ má dvě osy, v nichž jsou vstupy, a před ním terénní úprava v podobě mírně zahloubené, žulovými kostkami dlážděné, příčné přístupové cestičky a rampy dlážděné obdélnými kamennými deskami klesající k průčelí. Cestička a rampa před vstupy ohraničena režnými spárovanými zídkami z kamenného zdiva, koruny kryty obdélnými kamennými deskami. Osy se vstupy jsou situované při nárožích. Vstupy obdélné, hladce orámované, dveře jednokřídlé dřevěné s diagonálně skládaným pokryvem. V patře tři okenní osy, členění fasády přechází. V krajních osách po jednom zaslepeném obdélném okně, zazdívka hladce omítaná, za lícem zdiva. Ve střední ose obdélné dřevěné dvojité dvoukřídlé okno s poutcem členěné do deseti tabulek, osazené hluboko za lícem zdiva. Jihozápadní podélné průčelí o deseti okenních osách, členění fasády přechází a navíc se vlivem terénu uplatňuje směrem k východu zvyšující se, jen mírně předstupující, hrubě omítaný sokl. Okna obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá s poutcem členěná do deseti tabulek, osazená v líci zdiva. Ve spodním pultu střechy pět prkenných vikýřků, na bočních stranách obložených břidlicí. Na čelní straně jednokřídlá prkenná dvířka s vnějšími závěsy. Stříšky valbové. V horním pultu střechy pak čtyři menší vikýřky s valbovou stříškou, čelní strany obdélné podélné.