Jakubský mlýn - roubená část

Obdélné přízemní roubené stavení s valbovou střechou, které je S polovinou původního celoroubeného mlýna, jehož J část - mlýnice a příčná chodba - byly nahrazeny v 1. pol. 20. stol. větší zděnou novostavbou. Zachovaná obytná část je chodbou rozdělena na širší Z část a užší V část. Ve V části byly 3 místnosti, S byla vytápěná. V Z části byly 3 místnosti, stěna mezi 2 severními byla posunuta a vyzděna. JZ místnost sloužila jako světnice, v SV koutě na místě zaniklého topeniště pálená dlažba v vloženým mlýnským kamenem, stěny při topeništi zděné (opuka). V průčelí dvouosé, Z čtyřosé, S tříosé. Ve světnici trámový záklopový strop, ostatní místnosti mají stropy s rovným omítaným podhledem. Krov hambalkový s postranní stolicí a námětky. Na S straně střechy vikýř se sedlovou stříškou. Střecha kryta lepenkou. Předmětem ochrany je obytné stavení mlýna na příslušném pozemku.