sýpka, bývalá tvrz

Sýpka, která je součástí hospodářského dvora, se nachází v části obce zvaná Malá Dobrá. Hmotná kamenná tří podlažní stavba, založená na obdélném půdorysu s podélnou osou ve směru S-J, je krytá valbovou střechou. Fasády s malými zbytky omítek prolamují ležaté špýcharové otvory lemované kamenným ostěním (mimo S průčelí). Patrné jsou starší zazděné otvory (zvláště na S a Z fasádě) lemované kamenným ostěním a odlehčené segmentovým cihlovým obloukem. Na S fasádě, v patře při Z nároží, je zazděný půlkruhově nebo lomeně zaklenutý otvor lemovaný kamenným ostěním. Krytinu tvoří tašky bobrovky. Dlouhou V rovinu střechy a S a J valbu prolamují vikýře (3+1+1) typu volská oka. Před J průčelím je představeno kamenné zastřešené schodiště do patra; dřevěné sloupky podpírající valbovou stříšku krytou taškami bobrovkami jsou zdobené vyřezáváním. Po pravé straně schodiště, při V nároží, je prolomen pravoúhlý vstup zpřístupňující přízemí stavby. Vstup lemuje jednoduché kamenné ostění. Interiér - v přízemí se nacházejí dvě klenuté prostory; jižní je sklenuta křížovými klenbami na střední hranolový pilíř, S prostor je zaklenut valenou cihlovou klenbou s dvěma protilehlými výsečemi. S stěna je členěna segmentově sklenutým výklenkem. Sýpka umístěná v patrech je přístupná venkovním schodištěm. Obě patra mají trámové stropy a jsou propojena vnitřním dřevěným schodištěm. Předmětem ochrany je sýpka.