dům

Dům je tradiční, má typické trojdělení, které se promítá do hmotové skladby. Jeho sedlová střecha je přesazena přes zápraží a dozadu nesymetricky splývá přes druhý trakt světničky. První dva díly domu jsou užší, původní, za zlomem střechy je třetí širší chlévní díl s nadstavěnou obytnou místností v patře. Za hmotu vlastního obytného domu je připojen nižší čtvrtý díl stodoly se sedlovou střechou a na něj ještě váže pátý díl hospodářského přístavku s kolmo posazeným střešním pultem. Chlév je menší, samostatný, nachází se v jihovýchodním cípu parcely nedaleko stavení a je k němu postaven kolmo (uzavírá svrchu logicky dvorní prostor). Světnice v přízemí domu je zděná. Byla nejspíše přezděna z původní dřevěné podstávky. Světnice v patře je jistě dřevěná, patrně všude roubená. Zvenku je totiž svisle bedněná, zevnitř omítnutá, nicméně roubení lze spatřit uvnitř z prostoru pod západním přetažením střechy. Síň je již zděná, snad i v patře, zvenku i zevnitř omítaná (v patře vedle schodiště na půdu ale prosvítá hrázdění). Sklep, včetně schodišťové chodby, je vyzděný z lomového kamene, má valenou klenbu. Zděná chlévní část má strop nad přízemím zaklenut pěti poli segmentové klenby do traverz. Přízemí je zděné z kamene, patro z cihel (stavební prvky prosvítají z opadané omítky východní fasády). Vnitřní zeď mezi stájí a komorou se segmentově zaklenutým okénkem omítku nemá, díky tomu je zřejmé, že je celá cihelná. Nad třemi díly dispozice je osazen dvouetážový hambalkový krov bez podepření, v rovině krokví příčně zavětrovaný. Přetažení střechy na západní straně i přizvednutí nad třetím dílem na straně východní je řešeno námětky resp. druhou vrstvou krokví s menším sklonem.; Fasáda je kromě hmotové struktury pochopitelně rozlišena i materiálově a barevně. Světnice je včetně vstupní stěny síně hladce omítnutá, nabílená, bez šambrán, ukončená prostou římsou na výšku položené cihly (ze štítové strany plechem). Dvoukřídlá okna (dvojitá se zděnou špaletou), z líce mírně ustoupená, jsou dělena do latinského kříže. Světnice patra je svisle bedněná se zalištováním, v černobílé barevnosti (tmavě prkna, bíle lišty). Menší dvoukřídlá okna v líci (zasklená ještě litým či taženým sklem) mají prkennou prostě profilovanou šambránu, pod parapetní fošnou obloučkově vyžlabenou (návazně na zalištování). Shodně jsou ukončeny lišty i pod přesahem střechy přes zápraží a pod štítem. Pouze nad okny prkno vyžlabené není, evokuje tak fronton. Štít je rovněž bedněný, se shozem vedle středové osy a dvěma nedělenými okénky. V jihozápadní části se bedněná fasáda ještě otvírá do prostoru vedle světnice patra shozovými dvířky s nadsvětlíkem (snad otvor pro holubník?). Síň patra je již vyzděná, omítnutá, s okrovým nátěrem. Třetí, širší díl dispozice má zeď omítnutou hladce s vrypy, okrovou. Okolo oken patra se nacházejí zbytky prostých bílých šambrán, na nároží jen v barvě bílá lizéna. Zevrubnější popis je ztížen masivním porostem přísavníku, který ovšem ale osvěžuje fasádu organicky. Chlévní okno v přízemí je opatřeno mříží, tři okna v patře jsou v líci fasády. Záda obytné části domu jsou kvůli přetažené střeše pouze přízemní, trojdělení je na nich explicitně patrné vpadlou střední částí. Světnička je hladce omítnutá, zbylé části hrubě, vše nabíleno. Střecha je kryta šedými betonovými taškami, jižní štít lemuje na červeno natřený závětrný plech, severní štít je mírně nadezděný nad rovinu střechy a kryjí ho betonové tašky.;