kaplička Nejsvětější Trojice

Trojboká výklenková kaplička stojí v extravilánu asi 1,1 km západně od města na okraji vrchu zvaného Mackova hora nedaleko hrany svahu spadajícího strmě k Z. Nevelká stavba hranolového tvaru na půdorysu rovnostranného trojúhelníka o straně 3 m s okosenými rohy je vyzděna z lomové opuky a omítnuta novou tvrdou vápenocementovou omítkou, tónovanou vápenným monochromním světleokrovým nátěrem. Kaplička stojí na nízké, zčásti nově vybetonované podezdívce z velkých žulových kvádrů, která nevystupuje příliš nad úroveň terénu. Fasády jsou členěny nízkým mírně předstupujícím obvodovým soklem, profilovanou podstřešní římsou (její původní tvar byl při opravě zjednodušen a deformován) a neúplnými postranními pilastry, jejichž hlavice se nedochovaly. Pouze na JZ. straně zůstaly novodobě upravené ve štuku modelované rustikální korintské hlavice, tvořené stylizovaným akantem a čabrakami. Pilastry jsou užity jako dekorativní, nikoli tektonický prvek, neboť nedosahují k úrovni římsy. Všechny tři stěny kapličky jsou probrány širokými mělkými obdélnými výklenky, završenými velmi nízkými segmentovými, téměř přímými záklenky. Ve výklencích byly původně umístěny pravděpodobně malby na plechu nebo nízké reliéfy, pro osazení soch jsou výklenky příliš mělké. Kapličku kryje nízká trojboká jehlancová střecha s novými dvojitě kladenými bobrovkami. Založení kapličky je v místních pověstech spojováno se zažehnáním morové epidemie ve městě a okolí. Údajně byly pod jejími základy pochovány ostatky padlých vojáků z dnes neznámé vojenské šarvátky. Stavbu obklopovala skupina tří symetricky vysazených lip.