socha sv. Vojtěcha

Socha je situována v dominantní poloze jako solitér v nejvyšším bodě terénu na vrcholu hřebene vrchu Bendovky v místě zvaném "U mýta" na sev. okraji Rakovníku při výjezdu z města u rušné křižovatky silnic směrem na Lišany, Olešnou a Lužnou. K soše, postavené na mírně zvýšeném silničním břehu, vedou z vozovky dva kamenné schody. Základnu kompozice, orientované čelem přibližně k JJZ, tvoří jednostupňová podnož, jež téměř nevystupuje nad úroveň terénu. Socha i s podstavcem je zhotovena z tvrdého hrubozrnného pískovce, výška podstavce asi 2,1 m, výška skulptury asi 1,8 m. Podstavec tvoří mohutný hranolový pilíř s patkou a soklem. Patka je profilovaná zvonovnicí a oblounem. Hranolový dřík, završený široce přesahující římsovou hlavicí, se směrem vzhůru mírně kónicky zužuje. Téměř celou plochu přední strany pilířového dříku vyplňuje ryté obdélné zrcadlo s čtvrtkruhově vykrojenými rohy, v němž je vytesán obsáhlý dedikační nápis (přepis viz níže). Vlastní socha spočívá na nízkém deskovém plintu. Nízká, poněkud připosražená postava, zobrazená ve frontálním postoji, není zřejmě komponována pro podhled. Figura je vyvinuta v mírném kontrapostu, váha těla spočívá na levé noze, tvar uvolněné v koleni ohnuté pravé nohy se rýsuje pod záhyby draperie. (Pokračování popisu na DL). Trup se jen nevýrazně v důsledku kontrapostu stáčí proti vertikální ose doleva a jeho pohyb završuje hlava natočená do polovičního levého profilu. Kontrapostní postoj a ponderace figury jsou zde však pouze schematicky naznačeny a nevyznívají v plynule vedeném harmonickém pohybu. Pravá ruka je pozdvižena v gestu žehnání, uvolněná, před tělem napřažená levice pravděpodobně držela původně atribut (berlu, veslo?). Sv. Vojtěch je oděn do dlouhé spodní kleriky, spadající k zemi v dlouhých širokých paralelních záhybech, rochety po kolena se zlaceným krajkovým lemem a do širokého, vpředu otevřeného pluviálu se zlacenými lemy, sepnutého na prsou zlacenou sponou. Vzadu je připevněn obdélný štít se střapcem, připomínající původní kapuci. Kolem světcova krku splývá volně dolů štola s dvěma zlacenými křížky. Hlavu s delšími vlnivými vlasy a zkadeřeným plnovousem kryje biskupská mitra se zlacenými okraji a zlatou osmicípou hvězdou na čelní straně. Zadní strana sochy je poměrně plochá, pročleněná jen několika svislými souběžnými záhyby. Nápis na přední straně podstavce: Ke cti / a chwále Božj k památce / swat. Wogtěcha druhého / biskupa w Čechách muce- / dnjka Páně a patrona / země České // Pros před trůnem welebnosti / Swatý Wogtěsse / By wlast nasse wssj hognosti / Kwetla k útěsse. / Wypros nám úrody zemské / Wzbuď w prsau vděky / Chraň před pádem plemě České / Zde i na wěky. // Tato socha byla nákladem / Jana Herolda / měštěnjna Rakownjckého postawena roku 1844.