terasa se sochami, kašnami a vázami

1) sousoší Nejsvětější Trojice 2) kašna sv. Václava 3) kašna sv. Floriána 4) alegorická socha Spravedlnosti 5) alegorická socha Statečnosti 6) alegorická socha Víry 7) alegorická socha Lásky 8) alegorická socha Naděje 9) alegorická socha Opatrnosti 10) alegorická socha Architektury 11) alegorická socha Obchodu 12) alegorická socha Podzimu 13) alegorická socha Zimy 14) alegorická socha Léta 15) alegorická socha Jara 16) soubor 25 dekorativních váz Terasa před zámkem řeší značnou úrovňovou disproporci mezi zástavbou města a zámeckým areálem. Koruna tarasní zdi doplněna souborem alegorických kamenných plastik a souborem 25 kamenných váz. Na krajních plochách terasy po jedné kamenné kašně s plastikou a v ose kompozice sousoší Nejsvětější Trojice. Terasa prochází podélnou střední osou náměstí, dvakrát symetricky přerušena příjezdy k zámku z hlavní komunikace. Střední část větší než krajní, v půdorysu strana přiléhající k zámku vodorovná a ve střední ose se segmentovým výklenkem, boční strany krajních teras vlnovitě vzedmuté, střední část na stranách s úseky segmentů oblouku, severní strany všech částí splývají s terénem severní fronty náměstí. Zdivo režné cihelné mírně eskarpově zešikmené s kamennou kordonovou římskou na kterou dosedá režná cihelná poprseň krytá kamennými deskami s římsovou profilací z vnější strany. Dlažba valounová, zčásti zatravněno. V ose stř. terasy proti zámku měl být v baroku oválný bazén – oválný výklenek. Na poč. 19. stol. zasypán. Alegorie představují čtyři obecné a tři křesťanské ctnosti, pro symetrii doplněno sochou Fortuny. Autorem většiny plastik je Josef Herscher, nejvýznamnější osobnost manětínského baroka.