kaplička Nejsvětější Trojice

Kaple, zasvěcená s velkou pravděpodobností Nejsv. Trojici, stojí o samotě na nízkém, zčásti asi uměle upraveném pahorku, osázeném pěti starými javory, nad rybníkem proti zámku na nejzazším sz. okraji vesnice po levé straně silnice při výjezdu z obce k Milínu. Terénní základna kaple je zpevněna žulovými, hladce opracovanými kvádry, které tvoří při obvodu stavby úzký chodníček, nevystupující nad úroveň travnatého terénu. Drobná, cca 6 - 7 m vysoká trojboká výklenková kaple bez vnitřního prostoru na půdorysu rovnostranného trojúhelníka o straně délky asi 4 m je vyzděna ze smíšeného cihlo-kamenného materiálu s převahou - pokud lze pod porušenými omítkami pozorovat - cihel. Novodobé vápenné omítky jsou v základní ploše smetanově bílé, plasticky vystupující články jsou tónovány světlým okrem, stěny nik světlou šedí. Nízký sokl je zdůrazněn tvrdou, hrubě hozenou cementovou omítkou. Všechny strany kaple jsou probrány v celé výši širokými, konchou sklenutými nikami půloválného průřezu. Niky jsou dnes prázdné, při jejich základně jsou nízké žulové stupně. Nároží jsou rámována pilastry s hladkými dříky a ionskými volutovými (původně údajně korintskými), neodbornými úpravami zcela zdeformovanými hlavicemi, z nichž vystupují nástavce, podpírající jednoduše profilovanou korunní římsu, která se uprostřed stěn nad nikami segmentově prohýbá. Původní členění stěn kapličky bylo značně bohatší, nad záklenky nik vynikaly kartuše přidržované andílky (viz J. Soukup, 1910, s. 367), avšak tato patrně štuková dekorace již dávno zanikla. Nízká trojboká jehlancová střecha je kryta bobrovkami. Ze středu střechy vystupuje mohutný zděný široce vyžlabený jehlancový sokl, na nějž je nasazen výžlabkem a úzkou římskou oddělený vrcholový jehlánek se stěnami zdobenými symboly Nejsvětější Trojice, vytesanými v nízkém reliéfu. Na již. straně je holubice Ducha sv., na ostatních stranách Bůh Otec (sv. strana) a Bůh Syn (sz. strana). Do vrcholu jehlanu je zasazen prostý kovový jednoramenný latinský kříž s klínovitě rozšířenými konci ramen. Předmětem ochrany je kaple a k ní náležející pozemek.