dům sládka

Bývalý dům sládka byl součástí klášterního pivovaru při řece Střele, severozápadně od konventu kláštera. Provozní objekty pivovaru jsou připojeny směrem k jihozápadu. Spolu s mlýnem (ještě dále jihozápadním směrem na st.p. 4/2) a hospodářským dvorem na severu tvořily provozní vybavení kláštera. Jednopatrová nepodsklepená barokní budova vyzděná ze smíšeného omítaného zdiva, na obdélném půdorysu, podélnou osou orientovaná ve směru SZ-JV o 2x4 osách. Střecha valbová pokrytá alukrytem, výška hřebene cca 11m, v hřebeni dva hranolové omítané komíny s kordonovým páskem a fabionovou hlavicí. Na objekt při severovýchodním nároží navazuje ohrazení s polygonálními zděnými omítanými sloupky, které vede k hospodářskému dvoru. Bylo přerušeno v místě mostu přes řeku Střelu. Při nároží domu dřevěná trámová stěna s jednokřídlou obdélnou brankou. Podélné severovýchodní průčelí čtyřosé, členěné hladkým kordonovým pásem a fabionovou korunní římsou podloženou oblounkem. V přízemí tři osy, v první od západu poškozené obdélné dvojité okno s probíjenou mříží, ve druhé ose obdélný vstup-dveře jednokřídlé dřevěné rámové s proskleným nadsvětlíkem za lícem zdiva, ve třetí ose čtvercové novodobé dvoukřídlé okno za lícem zdiva. Čtvrtá osa zcela zaslepena. Okna v patře obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá osmitabulková v líci zdiva, orámovaná plochou šambránou s páskem. Ve střední ose pultu střechy pravoúhlý plechový výlezák. Jihovýchodní průčelí dvouosé členěné hladkým kordonovým pásem a fabionovou korunní římsou podloženou oblounkem. V přízemí čtvercová novodobá dvoukřídlá okna za lícem zdiva. V patře obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá osmitabulková okna v líci zdiva, orámovaná plochou šambránou s páskem. Ve střední ose valby pravoúhlý plechový výlezák. Jihozápadní podélné průčelí (do dvora pivovaru) o třech osách členěné hladkým kordonovým pásem a fabionovou korunní římsou podloženou oblounkem. V přízemí v západní ose obdélný vstup s kamenným ostěním s nadsvětlíkem, dveře dřevěné jednokřídlé výplňové, před vstupem předloženy dva masivní kamenné stupně. Vpravo vstupu obdélný okenní otvor vyplněný luxfery. Vpravo pod omítkou vidět dozdívku z tvárnic. V patře obdélná dřevěná dvojitá dvoukřídlá osmitabulková okna v líci zdiva, orámovaná plochou šambránou s páskem. Ve střední ose pultu střechy a při komínech pravoúhlý plechový výlezák. Severozápadní průčelí směrem k řece hladké, při jižním nároží s přístavkem záchodu, kryto pultovou střechou. V přízemí přiléhají nevelké zděné kolny s pultovou střechou pokrytou bobrovkami. V patře blíže k severnímu nároží čtvercové novodobé dvoukřídlé okno za lícem zdiva. Ve střední ose valby pravoúhlý plechový výlezák.