bývalý pivovar

V letech 2010-2015 proběhla celková obnova areálu a zřízeno zde Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea. Popis z roku 2010: Hlavní budova pivovaru je dvoupatrová zděná omítaná částečně podsklepená stavba na protáhlém tupě zalomeném obdélném půdorysu, s delší osou přibližně ve směru SV – JZ. Zdivo původní barokní části (obvodové zdi a příčky suterénu a přízemí) kamenné a smíšené, zbytek cihly. Fasády jsou pojaty jednotně, členěny ve všech podlažích řadami rovnoměrně rozmístěných malých obdélných oken se segmentovými záklenky s osovým klenákem (okna kovová), jednotlivá podlaží oddělují pásy profilovaných kordonových říms, v nárožích jednoduché lisény. Severně od půdorysného zlomu vybíhá ve střední ose nad úroveň střechy o patro vyšší zděná nástavba vrcholící atikovým štítem s cimbuřím ve stylu anglické novogotiky. Shodně řešen i jižní štít v sousedství mlýna. Východní část objektu v rozsahu 3 okenních os zůstala v původním stavu před rekonstrukcí z r. 1900 - pouze patrová, okna v patře vysoká obdélná se segmentovými záklenky (dřevěná v líci), v přízemí novodobá obdélná. Všechny střechy sedlové, původně kryté taškami bobrovkami, dnes alukryt. Třípatrové křídlo hvozdu navazuje na hlavní budovu ve střední ose dvorního průčelí – zděné omítané na půdorysu písmene „T“ o 3 x 1 ose, kryté dvojicí kolmo situovaných sedlových střech (alukryt). Fasády člení mohutný sokl výšky celého přízemí, zakončený profilovanou římsou. Plochy pater dělí vodorovně profilované kordonové římsy ve vpadlých polích mezi velkými motivy svislých lisén a rámů, v polích vložena okna (v delší ose uprostřed luxfery osvětlující prostor schodiště, v bočních osách trojdílná okna). Původní okna byla obdélná dřevěná se segmentovým záklenkem, s drobným vrcholovým klenákem, zčásti odstraněna při celkové adaptaci objektu na velkoobchodní sklad. Na JZ průčelí byla okna při rekonstrukci zazděna. Fasády zakončuje průběžné kladí, do nějž jsou vložena obdélná okénka podkroví, rámovaná v horní části plochou šambránou s klenákem. Ze západní a východní strany je tato budova opatřena novogotickými štíty s cimbuřím.