královská kaple

Mezi sýpkami orientovaná jednolodní patrová ranně gotická královská kaple. Vznik spadá do doby kol. r. 1260. Obdélná loď zakončená na východě presbytářem pěti stranami pravidelného osmiúhelníku. Na západní straně barokní předložené dvouramenné schodiště s rameny před průčelím sýpek. Nad lodí kaple vztyčena barokní masivní hranolová dvoupatrová věž ukončená protáhlou bání s dvojitou lucernou, pokryto měděným plechem. Zvukové otvory ukončeny segmenty oblouku, na hrotnici makovice a plechová zlacená hvězda. V ose západního průčelí vytváří loď kaple mělký rizalit, v nárožích s pilastry jako v průčelí sýpek. V úrovni přízemí přistavěna zděná terasa na šířku lodi, přístupná dvěma užšími přímými rameny s kamennými stupni, přiléhajícími k obvodové stěně sýpek. Poprseň schodišť plná, u terasy v čelní stěně s kamennými kuželkami, pilíře v nárožích a ve středu balustrády členěné plochým diamantovým řezem. Terasa a výstupy schodišť dlážděny obdélnými kamennými deskami. Čelní stěna terasy s širokými nárožními lisénami a nízkým kamenným soklíkem. V ose vstup ukončený obloukem, s kamenným ostěním s lištami. Dveře dřevěné dvoukřídlé se svařovanou mříží. Na stranách v uskočené části pod výstupy ramen schodiště čtvercová okna s lištou po obvodu a s vloženou voštinovou mříží. V ramenech členěných širokými lisénami po jednom naležato oválném okně s kamenným ostěním s lištou po obvodu a hladkými klenáky v obou osách. Z terasy vstup do kaple sv. Máří Magdaleny. Portál kamenný obdélný s lištami po obvodu, zaoblenou vnitřní hranou, na nadpraží nízký hladký nástavec a na něm předstupující masivní trojúhelný fronton ve vrcholu s křížkem. Dveře železné barokní bohatě zdobené kovanými pásky a ornamentikou. Nad vstupem obdélné okno s kamenným ostěním s uchy a lištou po obvodu s kapkami, v dolních rozích reliéfní květy a v horních hvězdy. Na nadpraží dosedá bohatá pískovcová kartuš tvořená akantovými listy ve středu se znakem opata O. Trojera. Pod korunní římsou pískovcové kladí s již obtížně čitelným nápisem s chronogramem. Presbytář kaple předstupuje před východní průčelí sýpek pětibokým závěrem, vyzděným z pískovcového kvádrového řádkového zdiva. Stříška závěru nad stranami s valbami o malém sklonu, krytina měděný plech. Soklík nízký jemně profilovaný, průčelí prvního a druhého patra člení hladké nárožní lisény spojené nad okny prvního patra oblouky slepých arkád, v nábězích hladká římska. V přízemí v JV, východní a SV zdi hrotitá okénka přisvětlující kapli sv. Václava, s oblounkovou vnitřní hranou a spodní klesající stranou špalety. V prvním patře stejná ale vyšší okna kaple sv. Máří Magdaleny. Nastavěné druhé nízké patro má v JV, východní a SV stěně obdélné podélné okno s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s poškozenou žaluziovou výplní. Korunní římsa přechází ze sýpek. Z půdorysu kaple vyrůstá dvoupatrová hranolová hodinová věž. V nárožích prvního patra členěná nárožními toskánskými pilastry nesoucími masivní kamennou profilovanou kordonovou římsu podloženou hladkým kamenným vlysem. Mezi pilastry vložen hladký asymetrický lisénový rám. Druhé patro členěno iónskými pilastry, v podélných stěnách na tři pole, z východu a západu pouze nárožními-nárožní pilatry asymetricky svazkové. Pilastry nesou hladký kamenný vlys na nějž dosedá kamenná profilovaná korunní římsa. Východní průčelí o třech osách. Ve střední ose obdélné okno s kamenným ostěním s lištami po obvodu a s profilovanou nadpražní římsou na hladkém vlysu. Výplň dřevěná žaluziová. V krajních osách v dolní patrii po jednom slepém obdélném okénku s kamenným ostěním s lištou po obvodu, ve střední partii po jedné půlkruhové nice ukončené konchou a pod kordonovou římsou po jednom obdélném okénku s kamenným ostěním s lištou po obvodu. Nad oknem ve střední ose čtvercový zlacený minutový ciferník. Ve druhém patře dvě okenní osy při nárožních pilastrech. Okénka obdélná s kamenným ostěním s lištou po obvodu a mezi nimi vložen čtvercový zlacený hodinový ciferník. Západní průčelí členěno stejně. K jižnímu průčelí v části prvního patra přiléhá sedlová střecha nad sýpkou, na stranách po jedné okenní ose. Ve spodní části v osách oken půlkruhové niky ukončené konchou a nad nimi obdélná okénka s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s výplní za lícem zdiva členěnou třemi příčníky. Druhém patře v krajních polích po jedné okenní ose, okénka obdélná s kamenným ostěním s lištou po obvodu a s výplní za lícem zdiva členěnou třemi příčníky. Ve středním poli čtvercový hodinový ciferník. Severní průčelí řešeno stejně.