úřednická budova

V letech 2010-2015 proběhla celková obnova areálu a zřízeno zde Centrum stavitelského dědictví Národního technického muzea. Popis z roku 2011: S kolnami rovnoběžná a předsunutá jednopatrová budova, obsahující zbytky románsko-gotické sýpky, po barokní přestavbě a novodobé úpravě. Stavení na obdélném půdorysu, JZ průčelí polopatrové, SV průčelí patrové. Střecha sedlová pokrytá bobrovkami. Ze SZ přiléhá jednopatrová barokní přístavba, kolmo připojená k podélnému stavení při řece. Střecha valbová provizorně pokrytá lepenkou. JV štítové průčelí jednopatrové o pěti okenních osách, s nízkým soklíkem a pilastry s římsovými hlavicemi nesoucími korunní římsu podloženou oblounkem. Pravá osa slepá, v protaženém úseku zdiva, asi levá strana zbořené brány. Okenní otvory v přízemí obdélné, s kamenným obíleným ostěním s lištou, vyrůstajícím z kamenných podokenních říms, okna dvoukřídlá dvojitá osmitabulková v líci zdiva, s meziokenními probíjenými mřížemi. V ose protaženého úseku zdiva obdélný slepý vstup s kamenným obíleným ostěním s lištou, zazdívka cihelná zalícovaná, z vnitřní strany hluboká špaleta ukončená segmentovým záklenkem. Okenní otvory v patře obdélné, s kamenným obíleným ostěním s lištou, vyrůstajícím z kamenných podokenních říms, okna dvoukřídlá dvojitá desetitabulková s poutcem, v líci zdiva. V krajních osách okna slepá. Na korunní římsu dosedá široký štít, nad krajními osami nízké trojúhelné náběhy kryté režným cihelným pásem, na stranách s kamennými vázami. Štít na hladkém soklíku, střední část ohraničena lisénami a o jedné ose. Křídla trojúhelná krytá režným cihelným pásem, na spodních stranách po jednom vysokém kamenném obelisku. Střední část uzavírá trojúhelný tympanon dosedající na římsku. Šikmé strany orámované kamennou římsou jednoduché profilace, ve vrcholu kamenná váza. Otvor ve stření ose obdélný orámovaný obíleným ostěním s lištou a s dřevěnou žaluziovou výplní. Pod oknem v soklíku obdélná podélná deska s majuskulním nápisem: / ?DES H? SVB ANDREA TROIER AB…. / PLASSENSI FVNDITVS EXSTRVCT? FVLR… / RENOVAT? VERO DVM PAX AB AVSTRI(?) / (ET) CALLIA LVN?VILL? INITA FVIT /. JZ podélné průčelí o osmi osách, s nízkým soklíkem. Ve čtvrté ose od JV vstup ukončený obloukem s kamenným ostěním s lištou. Dveře dřevěné dvoukřídlé profilované, za lícem, v oblouku prkenná výplň. Vpravo vstupu tři obdélná okna s kamenným obíleným ostěním s lištou, vyrůstajícím z kamenných podokenních říms, okna dvoukřídlá s poutcem a probíjenými mřížemi. V nadpražích místy vidět cihelné segmentové pasy. Vlevo vstupu čtyři obdélná okna s cihelným ostěním a podokenními kamennými římsami, výplně dvoukřídlé desetitabulkové s poutcem, za lícem zdiva. Okno v krajní ose zaslepeno a s torzem kamenného ostění. V nadpražích místy vidět cihelné segmentové pasy. Mezi okny v 5. a 6. ose od V ve zdivu pod omítkou vidět kamenné mírně lomené ostění zazděného gotického okénka. Nad oknem v šesté ose obdélný hospodářský otvor s kamenným obíleným ostěním, přerušující korunní římsu, nad korunou krytý na způsob volského oka. V pultu střechy čtyři volská oka (1-3). V hřebeni či při hřebeni střechy pět hranolových omítaných komínů s oblounovým kordonovým páskem. SV podélné průčelí patrové, o dvanácti osách. V přízemí ve čtvrté ose od JV obdélný vstup částečně pod úrovní terénu, s jednokřídlými novodobými oplechovanými dveřmi v kovové zárubni, v obdélné vpadlině. Vstup krytý trubkovou svařovanou konstrukcí s pultovou střechou krytou vlnitým plechem. Přístup podél obvodové zdi zahloubeným schodištěm o pěti stupních. V deváté ose od JV obdélný vstup s tesařským ostěním a jednokřídlými prkennými dveřmi v líci zdiva. Ve zbylých osách při patě zdiva obdélná podélná okna s kamenným obíleným ostěním s lištou, výplně dvoukřídlé za lícem zdiva, místy s mřížemi. Ve druhé ose patra od JV proražen obdélný vstup s kamenným ostěním s lištou a s nadsvětlíkem. Dveře jednokřídlé novodobé palubkové zčásti prosklené, za lícem zdiva. Přístup po schodišti při obvodové zdi, o osmi bet. stupních, podesta tvořena bet. deskou. Schodiště kryto trubkovou svařovanou konstrukcí s pultovou stříškou krytou vlnitým plechem. V ose vpravo vstupu zazděný obdélný vstup, v horní části s nadsvětlíkem s kamenným obíleným ostěním s lištou a s probíjenou mříží. V desáté ose obdélný vstup s nadsvětlíkem, s kamenným ostěním s lištou, v nadsvětlíku probíjená mříž a dvoukřídlé okénko za lícem, dveře dřevěné jednokřídlé výplňové. Ve zbylých osách v patře obdélné okenní otvory, s kamenným obíleným ostěním s lištou, vyrůstajícím z kamenných podokenních říms, okna dvoukřídlá dvojitá desetitabulková s poutcem, v líci zdiva. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. JV průčelí barokní přístavby v S části zakryto úřednickou budovou. Jižní část dvouosá. V přízemí vpravo obdélný vstup s nadsvětlíkem s probíjenou mříží, ostění kamenné s lištou. Dveře jednokřídlé prkenné za lícem. Vlevo obdélný okenní otvor v cihelné dozdívce, spodní část vyplněna pletivem, horní prkny. V patře pod protaženým pultem střechy dřevěná otevřená pavláčka na dřevěných krakorcích, se segmentově vybranou spodní stranou. V zábradlí zbyly některé dřevěné balustrové kuželky. V pravé ose obdélný vstup s kamenným obíleným ostěním. Vlevo okno s kamenným ostěním. Průčelí k SV, se zbytkem omítky, o jedné okenní ose. V severozápadním nároží armatura z kamenných kvádrů. SZ podélné průčelí o čtyřech osách. V přízemí obdélná a v patře obdélná podélná okna s kamenným ostěním s lištou. V levé krajní ose obdélný vstup s nadsvětlíkem. Na koruně smíšeného zdiva cca 1 m vysoká cihelná nadezdívka. Ze dvora vlevo vstup do valené komory, v čele s bývalou černou kuchyní. Vpravo vstup do velkého obdélného prostoru sklenutého neckovou klenbou s koutovými výsečemi a dvěma chodbovitými prostorami s valenou klenbou.