zámek

Hlavní těžiště výstavby teleckého hradu-zámku leží v slohovém období renesančním za vlády vynikajícího velmože Zachariáše z Hradce. V první fázi charakterizované dosud uplatněním gotických detailů se uskutečnila přestavba středověkého hradního jádra. Ve východním křídle byly zazděny nádvorní arkády, vložen trojdílný portálek a prolomena renesanční okna. Na severu i jihu východního křídla vyzdviženy renesanční štíty, jižní datován letopočtem 1553 a znaky. Prostor kaple sv. Jiří byl přepažen vloženým stropem. V takto vzniklém renesančně klenutém přízemí provedena bohatá sgrafitová výzdoba a stejně jako v tzv. hodovní síni (dat. 1553) a klenotnici (východní trakt východního křídla). Současně přestavěna i jihovýchodní věž, při ní nové schodiště, v jejím prvním patře vložená sklípková klenba. Patro východního křídla zaklenuto křížovými hřebínkovými klenbami, v severní věži složitý obrazec hvězdicový. Ve druhém poschodí zřízen sál s kasetovým stropem, drobná sklípková klenbička pod kruchtou. Současně bylo přestavěno i jižní křídlo. V přízemí zazděny lomené arkády a vytvořen velký sál zaklenutý gotizujícími hvězdami, ornamentální výzdoba chiaroscuzo tzv. zbrojnice. Současně bylo vyzdviženo první poschodí s iluzivně malovaným západním štítem. V západní ohradní zdi malého dvorku osazeny ranně renesanční portálky dat. 1556 s nápisy. Na místě zbořeného severního gotického křídla původního hradního jádra zřízená spojovací chodba v přízemí se sloupovou renesanční arkádou, záhy asi zazděnou, datovanou 1554. V závěru ranně renesanční přestavby hradu realizováno vložení vřetenového schodiště v severním rohu malého dvorku s otevřenou arkádou v přízemí a velkými okny v patře, dat. 1563. Štuková výzdoba kaple sv. Jiřího dat. 1564. Souběžně se přestavovalo severní křídlo západně hradního jádra vyzdvižené jako dvouposchoďové. Bohatý kazetový strop Zlatého sálu druhého poschodí je datován 1561, současně zřízen i sousední Modrý sál a přilehlá nárožní místnost. Na gotické baště byla založena šestiboká věžička.