náhrobek Jakuba Jana Ryby

Hrob hudebního skladatele Jakuba Jana Ryby leží při vých. okraji nového hřbitova těsně u hřbitovní zdi vpravo od vstupní brány téměř v ose hlavního záp. vchodu do farního kostela Povýšení sv. Kříže (je posunut asi o 0,5 m k S.). Tradiční obdélný hrob je v celé ploše pokryt monolitickou deskou z leštěné šedé žuly, položené na obrubníku ze stejného materiálu. Vlastní náhrobek tvoří klasický obelisk z tmavší leštěné žuly ve tvaru komolého jehlanu hrotitě zakončeného. Obelisk, sestávající ze dvou monolitických dílů, spočívá na poměrně vysokém rozšířeném soklu. Na již. boční straně soklu obelisku je vyryta signatura kameníka Jos. Pešek. V horním dílu jehlanu je v zahloubeném reliéfu vytesán latinský zlacený kříž, v dolní části je vytesán majuskulní nápis: JAKUB J. RYBA // UČITEL A HUDEBNÍ // SKLADATEL // V // ROŽMITÁLE // * 1765 + 1815. Nad nápisem je zasazen do stély kruhový bronzový medailon s portrétem skladatele v nízkém reliéfu. Muž s delšími vlasy, lysým temenem a krátkým plnovousem je zobrazen v profilu zprava doleva. Po obvodu medaile nápis Jakub Jan Ryba 1765 - 1815. Vpravo je vyryta drobným písmem autorská signatura a datování M. Uchytilová - Kučová 1953 - 5. Předmětem ochrany je hrobové místo s novodobým náhrobkem J. J. Ryby s náležejícím pozemkem.