sloup s obrazem Panny Marie Svatohorské

Sloup stojí v extravilánu asi 400 m severovýchodně od okraje Občova po pravé straně silnice na Suchodol na vyvýšeném břehu za příkopem pod dvěma lipami (jedna lípa je uschlá a odumírá). Dřevěný hraněný sloupek s plechovou podstavci P. Marie se stříškou. Předmětem ochrany je sloup s obrazem P. Marie Svatohorské. Sloup stojí v extravilánu asi 400 m severovýchodně od okraje Občova po pravé straně silnice na Suchodol na vyvýšeném břehu za příkopem pod dvěma lipami (jedna lípa je uschlá a odumírá). Dřevěný hraněný sloupek bez soklu a patky s okosenými hranami, 1,65 m vysoký, ne-výrazně se vzhůru kónicky zužující, je ukončen neúměrně vysokou (0,55 m) mírně rozšířenou hranolovou neprofilovanou hlavicí, jejíž dolní i horní hrany jsou šikmo seříznuty. Na sloupu je osazena železná svařovaná nosná konstrukce ve tvaru kříže, na níž je přinýtován plechový, do oválu stočený pás, který tvoří ochrannou stříšku pro vlastní obraz. Obraz, malovaný olejem nebo olejovou temperou na třech spojených tabulích železného plechu, je připevněn nýty k základní nosné konstrukci. Postava P. Marie, vysoká 80 cm, je v siluetě vystřižena nebo spíše vysekána ze dvou tabulí silného plechu, spojených pod partií pasu. Panna Marie, zobra-zená v přísně frontálním postoji, je oblečena v tmavorůžový spodní šat a řasnatý svrchní mod-rý plášť, který tvoří při dolním okraji klikatou lemovku. Matka drží na levé ruce nahého sedí-cího Ježíška se svisle vztyčeným trupem a klade svoji pravou ruku na jeho hruď. Obě postavy jsou korunovány a opatřeny dvojitou paprsčitou zlacenou gloriolou. Pod ústředním obrazem Madony s dítětem je třetí menší plechová tabule s malovanými stylizovanými šedými šneko-vitě zavíjenými obláčky. Zadní strana plechových desek, oválná plechová stříška i dřevěný sloupek jsou natřeny cihlově červenou barvou, která pozvolna zvětrává do tmavorůžového odstínu. Dřík sloupku je podložen železnou deskou, přišroubovanou k betonovému základu, který je zapuštěn pod úrovní terénu. Kompozice o celkové výšce 290 cm je orientována čelem k severozápadu. Na přední straně sloupové hlavice je připevněna nová plechová obdélná tabulka, v dolní části půlkruhově vy-krojená s bíle malovaným manuskulním nápisem, rozděleným do čtrnácti řádků: PAMÁTNÝ / SLOUP / P. MARIE SVATOHORSKÉ / PŘI DÁVNÉ CESTĚ / POUTNÍKŮ / Z PRAHY / PŘES / SV. ANTONÍNA / PIČÍNSKÉHO / NA / SVATOU HORU / OBNOVENÝ / L.P. 1993 / AVE MARIA.