mariánský sloup

Mariánský sloup stojí v severní vyšší části hlavního náměstí, orientován k jihu. Celková výška kolem 8 m, žula. Základem sousoší je v principu oktogonální útvar balustrády, položený na 3 stupních. Oktogon je upraven do podoby řeckého kříže o velmi krátkých ramenech, spojených diagonálními úseky. Balustráda tvoří v nárožích půdorysně obdélné pilířky s rytými zrcadélky v bocích, v přímých úsecích pak v půdorysu čtvercové, bachraté kuželky. Uprostřed útvaru stojí hlavní sloup s Immaculatou, po jeho bocích, podstavci prostupujíc balustrádu, sochy sv. Anny (na západě) a sv. Josefa (na východě). V čele balustrády volný průchod. Socha Immaculaty - Socha stojí na vysokém sloupu s entazí, volutovou hlavicí čtyřbokého půdorysu a prstencovitou patkou, vztyčeném na hranolovém podstavci s rytými bočními zrcadly a římsovitou hlavicí. Socha v životní velikosti spočívá na polovině zeměkoule s hadem a 2 andílčími hlavičkami v oblacích. Postava prostovlasá, v dlouhém rouchu, se sepjatýma rukama a mírně skloněnou hlavou, kolem níž kovová svatozář posázená hvězdami. Socha sv. Josefa - Na hranolovém podstavci s mohutnou profilovanou hlavicí a soklem, zdobeným na stěnách rytými zrcadly, na čelní straně pod hlavicí plastickou čabrakou s rytým, patrně monogramem, dnes nečitelným. V zrcadle čelní strany ryté číslice: 72. Socha světve zhruba v životní velikosti, s pokrčenou levou nohou, na níž stojí vzhůru vzhlížející Ježíšek, kterého sv. Josef drží pravou rukou za paži a levou podpírá vzadu. Bohatě řasené světcovo roucho vzadu splývá na soklík, který vpředu nese rytý nápis: S. IOSEPH. Prostovlasá hlava sv. Josefa hledí vpravo dolů. Pokračování popisu na doplňkovém listu. Socha sv. Anny - Socha umístěna na stejném podstavci jako sv. Josef, v jeho čelním rytém zrcadle ryté číslice 17. Také sv. Anna v kontrapostu, s vykročenou pravou nohou, vyčnívající z pod dlouhého nařaseného roucha. Hlava zahalená rouškou hledí doleva, pravá paže na prsou, levá drží knihu. Zhruba v životní velikosti. Sousoší stojí na volném prostranství, omezeném kruhem šesti mladých lip.