venkovská usedlost

Areál usedlosti je tvořen dvěma příčnými křídly, spojenými jednou střechou v podélné uliční průčelí. Uliční prostor mezi oběma křídly vyplňuje průjezd otevřený směrem do dvora. Uliční průčelí vzniklo pravděpodobně propojením dvou samostatných štítově orientovaných staveb. Pravá část štítově orientovaného původního objektu je výrazně předsunuta před zbytek uličního průčelí a napojuje se na něj v ostrém úhlu. Uliční průčelí je ve svém středu prolomeno dřevěnými vjezdovými vraty, která se dle mapy stabilního katastru nacházejí právě v proluce mezi bývalými samostatnými objekty, které byly propojeny v 60. letech 19. století. Levá část průčelí je kryta valbovou střechou krytou keramickou střešní taškou (bobrovka), ve střeše jsou umístěny dva malé větrací vikýře. Z průjezdu vedou dřevěné schody do podkroví. Štítový jižní předsunutý objekt je zastřešen sedlovou střechou s mírnou polovalbou ve štítě a je také kryt keramickou střešní taškou. Obytná část ve štítově orientovaném objektu je ze západní strany osvětlena dvojicí oken členěných do tvaru T. Štít prolamuje trojice menších větracích otvorů. Jižní stranu obytné části, která je vlivem převýšení terénu z pohledu jižní strany osazena ve svahu, prolamují dřevěná okna členěná do T. Světnice jižního příčného křídla předstupuje štítovým průčelím před okapové vstupní průčelí s průjezdem. Před objektem se nachází dvě malé předzahrádky, ohraničené kovovým oplocením, vlivem rozdílnosti terénu stojí předzahrádka u výměnku na kamenné podezdívce, pod kterou prochází cesta k sousednímu objektu. Na podsklepené jižní křídlo (sklep umístěn pod obytnými místnostmi, zaklenut valenou klenbou z pálených cihel) navazuje kůlna s mohutnými zděnými pilíři směrem do dvora. Příčně dvůr uzavírá prostorná zděná stodola s vestavěnými chlévy (vstupy ze stodoly) a stájemi samostatně přístupnými ze dvora. Na stodolu navazuje zahrada obehnaná zděnou ohradní zdí. Na konci zahrady při bývalé záhumení cestě zůstala část zdiva zděné stodoly vystavěné v 60. letech 19. století. Do severní obytné části se vstupuje ze dvora, do jižní obytné části (výměnku) je možné vstoupit z průjezdu. Jižní obytné křídlo je tvořeno vstupní síní, sloužící současně jako kuchyně, světnicí a komorou se vstupem do sklepa. Trojprostorové severní obytné křídlo je složeno ze síně s mohutnou pecí, plnící funkci také kuchyně a z přední a zadní světnice. Na zadní světnici nasedalo v 19. století hospodářské křídlo, které zaniklo po vystavění stodoly uzavírající dvůr. Jižní obytné křídlo plnilo patrně funkci výměnku. V minulosti, ale mohlo sloužit také jako hlavní obytné křídlo.