kaple sv. Jana Nepomuckého

Kaple stojí na JZ okraji vsi na rozcestí silnice na Oráčov a polní cesty na mírném návrší, zarostlém velkými listnatými stromy a hustou spletí neudržované náletové vegetace. Drobná k JZ orientovaná stavba je zbudována ze smíšeného materiálu se značným podílem cihel, vícevrstevné omítky, tónované postupně okrově, světlemodře a naposledy světlešedě, se dochovaly jen v malých zbytcích. Malá kaple sestává z lodi čtvercového půdorysu o straně asi 6 m a odsazeného kněžiště tvaru půlkruhové apsidy. Interiér lodi byl původně kryt dnes zřícenou cihelnou plackou, vyklenutou z vtažených koutových polopilířů s římsovými hlavicemi. Presbytář je dosud sklenut čtvrtkulovou cihelnou značně staticky narušenou konchou. Loď osvětlují dvě obdélná půlkruhově zaklenutá okna v obou bočních stěnách. Prostý hambalkový krov je zpola zhroucený. V ose kněžiště stojí původně exteriérová k SV k divákovi v lodi obrácená socha sv. Jana Nepomuckého na nízkém pilířovém podstavci s odsazeným profilovaným soklem, hladkým čtyřbokým dříkem nahoře mírně polštářovitě rozšířeným a římsovou hlavicí. Vlastní skulptura je pouhým pískovcovým torzem, vyvráceným z čepu a opřeným o zadní stěnu. Socha bez horní třetiny figury je zobrazena v kontrapostu s uvolněnou a silně v koleni pokrčenou levou nohou. Pravá ruka přidržuje vrchol diagonálně položeného krucifixu, který téměř beze zbytku zanikl spolu s horní částí postavy. Světec je oděn v tradičním oděvu, z něhož lze rozpoznat kleriku, krajkami lemovanou rochetu a značně dlouhý kanovnický plášť. Draperie oděvu je promodelována poměrně hluboko do jádra kamenného bloku, zřejmě se jedná o kvalitnější barokní sochu. Členění exteriéru stavby téměř zcela zaniklo, dochovaly se pouze zbytky profilované korunní římsy a nárožních lizén. Obě půlkruhově zakončená okna jsou dnes bez rámujících šambrán. Relativně nejlépe se dochovala vstupní SV fasáda se širokým půloválně sklenutým vchodem, v jehož záklenku zbyla část ploché štukové šambrány. Vchod nezajišťují patrně původní klasicistní rozbité dvoukřídlé dveře, jejichž horní polovinu tvoří svislé laťkové mřížoví. Nad hlavní římsu vystupuje z cihel vyzděný v obrysu obloučkově vykrajovaný štít, který snad míval po stranách při základně voluty (dávno zaniklé). Stavbu kryla dnes propadlá sedlová střecha s bobrovkami, nad kněžištěm je nízká valba půlkuželového tvaru.