socha sv. Kateřiny Alexandrijské

Socha je umístěna na návsi vpravo před vjezdem do zemědělského dvora čp. 30. Základnu díla tvoří novodobá nízká betonová podnož čtvercového půdorysu s kovovým tyčovým plůtkem. Pískovcová skulptura, vysoká asi 180 cm, spočívá na členitém pilířovém podstavci ze stejného kamene o výšce cca 210 cm. Hranolový čtyřboký podstavec se zkosenými a pilastry vyztuženými předními rohy je doplněn mohutnými širokými postranními volutami. Na čelní straně dříku podstavce je vytesána v nízkém reliéfu velká kartuše se špatně čitelným erbem, lemovaná volutovými závitnicemi, akantem, mušlí se šňůrami a završená korunou. Podstavec je ukončen náročně profilovanou uprostřed vpředu zalomenou římsou. Na podstavci spočívá nízký čtyřboký sokl skulptury s konkávně projmutými boky. Postava sv. Kateřiny je vyvinuta ve výrazném esovitě prohnutém kontrapostu s vysunutým levým bokem a uvolněnou pravou nohou. Kompoziční esovka vyznívá v pohybu hlavy nakloněné k pravému rameni. Světice je oblečena do bohatého šlechtického šatu. Spodní dlouhé roucho výrazně modelované krátkými ostrými řasami a širokými mísovitými záhyby je u krku zdobeno krajkami. Přes spodní šat je přehozen dlouhý, těžkými hlubokými záhyby pročleněný a vpředu rozhalený plášť. Kolem hrdla mladé princezny je ovinuta dvojitá šňůra perel, hlavu s polodlouhými vlnivými vlasy kryje korunka. Světice přidržuje levicí záhyby rozevřeného pláště, v pravé ruce drží obnažený meč. U pravé nohy mučednice leží na zemi její další atribut, torzo kola a odložená královská koruna. Zadní část sochy je poměrně plochá, drapérie je jen naznačena mělkými táhlými záhyby. Socha je velmi dobrou kopií originálu uloženého v lapidáriu v Mnichově Hradišti. Předmětem ochrany je socha sv. Kateřiny Alexandrijské na vyznačeném pozemku.