Hybešův sad (Jubilejní park)

Jubilejní park leží uvnitř urbanizovaného území ve městě Znojmě. Má nepravidelný lichoběžníkový půdorys orientovaný severozápadním směrem. Vymezují ho ulice Horova, Jubilejní park, Dělnická a Jubilejní park. Vzhledem k poloze a orientaci k okolní zástavbě, má charakter parkově upraveného náměstí. Kompozice parku se vyznačuje převažujícím formálním členěním ploch. Park je možné členit do několika typově specifických částí – kompozičních oddělení, která se navzájem liší svým pojetím i převažující funkční náplní ploch. Rozárium leží v nejstarší části parku a je charakteristické formální parterovou úpravou pohledově vázanou na školní budovu. Ve středu travnatého, zahloubeného parteru je situován formální bazén, po obvodu s růžovými záhony. Botanická zahrada tvoří, společně s rozáriem, nejstarší část parku. Vůči rozáriu je položena poněkud níže. Terénní rozdíl je překonán alpinem a zárubní zdí půlkruhového půdorysu. U paty zárubní zdi je situován betonový okrasný bazén také půlkruhového půdorysu. Půlkruhový půdorys opakuje pravidelný systém pěti za sebou řazených cest vymezujících květinové záhony. Rekreační trávník je centrální částí parku založenou ve druhé fázi společně s květnicí a dětským hřištěm. Oddělení má charakter odpočinkového (pobytového, sportovního) trávníku s jednou cestou doprovázenou šeříky pěstovanými na kmínku a konstrukcemi s popínavými dřevinami. Květnice je pojata jako formální parter obdélného půdorysu s centrálně umístěnými slunečními hodinami. Po obvodu je vymezen komunikacemi, které jsou doprovázeny bohatě pojatými trvalkovými záhony. Centrální část parteru je vůči okolní ploše mírně zahloubena. Zahloubení je překonáno kamennou zárubní zídkou. Dětská zahrada je charakteristická situováním rozměrného dětského rekreačního (koupacího) bazénu protáhlého oválného půdorysu. V ose bazénu je postaven zahradní pavilon. V okolí stavby je vymezen větší shromažďovací prostor s dětskými prvky.