zámek

Na návrší ostrožny nad městem Bojkovice umístěn zámek Nový Světlov, zachovávající přibližně původní dispoziční řešení hradu. Hmotově členěn jako soubor dvou a třípatrových budov kolem velkého a menšího polygonálního nádvoří s představenou čtyřbokou věží na jihozápadní straně. Na jižní straně je zámek tvořen segmentově zalamovaným jednopatrovým křídlem, vymezeným na obou koncích útvary bran, na východní straně s navazující předsunutým tělesem jednopatrového věžovitého útvaru s předsazeným dvouramenným schodištěm a navazujícím úsekem zdi s průchozí chodbou v patře. Na severní straně pokračuje v trojpodlažním paláci s úřevýšenou střední částí, který se zalamuje ve tvaru přibližně písmene L. Severozápadní nároží ukončuje prodloužená dvoupodlažní budova, uzavírající malý polygonální dvůr, dnes zastřešený, a směrem do parku je přisazeno těleso vysoké čtyřhranné věže. Na jižní straně je segmentové poschoďové křídlo členěno celkově devíti okenními osami postupně zalamované fasády v přízemí členěné hlubšími nikami segmentově zaklenutých a zkoseným parapetem- V rozsahu těchto horních oken je kolem nik vedena spojitá průběžná lišta. Nad okny je veden profil průběžné kordonové římsy, proťaté nakoso umístěnými přízedními hrotitými pilastry na konzolových hlavicích s motivem beraní hlavy ze znaku Haugwitzů. V ploše mezi pilíři prolomena pravoúhlá okna s profilem části okenní šambrány a vpadlou podparapetní plochou. Na jihovýchodní straně navazuje odsazený úsek jedné okenní osy s prolomeným průjezdem kýlovitého oblouku s plošnou profilací ostění v pravoúhlém ostění se začleněným úsekem osazeným erbovní deskou aliančního znaku Haugwitzů a Larisch - Monichů s hraběcí devítihrotou korunou s perlami v klenotu. V ose nad průjezdem je dvojice sdružených pravoúhlých oken obdobného členění se zbytkem navazující fasády. Vpravo od brány je předsunuta dvouposchoďová věž s nakoso postavenými dvakrát odstupňovanými pilíři na vrcholu čtverhranou vížkou s cimbuřím. Přízemí je členěno obdobně středovou nikou s dvojicí oken, kdy spodní je nahrazeno vstupem, přístupným dvouramenným schodištěm s litinovým zábradlím. Nárožní pilíře jsou prolomeny otvory segmentového klenutí a v úseku zvýšeného druhého patra pak pravoúhlými otvory. V ploše fasády se druhé patro otevírá trojicí štěrbinových oken, ve vrcholu je pak zakončena atikovou zdí s cimbuřím. Na východní straně s mírným zalomením navazuje zeď s chodbou v patře. Fasáda zachovává jednotné řešení o celkově osmi okenních osách na severní straně s nárožním dvouosým rizalitem. V úrovni přízemí jsou ponechány niky s vpadlými výplněmi, doplněnými vždy nad sebou umístěných dvojic erbovních štítů, patřícím historickým držitelům. Na severozápadní straně navazuje dvoukřídlý palác o třech podlažích. Nádvorní strana je v přízemí prolomena patnácti okenními osami v osnově 2 + 4 + 6 + 3 s pravoúhlými okny a celkově třemi pravoúhlými vchody. V úrovni prvního patra jsou pravoúhlá okna sdružena po dvojicích v osnově 8 + 10 + 2 + 6 s charateristickým segmentovým zaklenutím a sešikmením parapetu. Nad nimi probíhá kordonová římsa, protínaná nakoso postavenými pilastry s konzolovými hlavicemi a zakončenými dvěma štíty. Okna druhého patra jsou zcela sdružená bez dělícího pilířku s úsekem profilace zalamované návojové římsy a jsou řazena podle osnovy 4 + 9 + 1 + 4 + 3. Na úrovní převýšení třetího patra je v kolem dvora průběžný ochoz zděných pilířků a dřevěné parapetní výplně. Třetí patro hlavního křídla o pěti osách je členěno na tři nestejně velké úseky s převýšením atikových zdí střední části. Pravoúhlá okna jsou doplněna zalamovanou profilací návojové římsy. Atika je zakončena nárožními vížkami a cimbuřím. Vnější fasáda palácového křídla je členěna do úseků v kombinaci 1 + 2 + 3 + 2 okenní osy, oddělené trojbokými odstupňovanými pilastry vysokého řádu na vysoké přízemní podnoži, vyrovnávající terénní nerovnosti a dělené horizontálami dvojice kordonových říms, ve vrcholu ukončené atikovou zdí s cimbuřím. V pravé krajní ose se opakuje členění hlubokou nikou s dvojicí oken. Zbývající část je pak osazena přibližně stejnými pravoúhlými okny se segmentem profilu návojové římsy a šikmým parapetem. V rozsahu středního trojosého rizalitu se motiv sjednocujících nik opět objevuje na úrovni třetího patra s malými okénky půdního polopatra. Okna druhého patra jsou vyšší pravoúhlá se segmentem profilu návojové římsy, ve vrcholu pak zakončena fasáda atikovou zdí s cimbuřím. Na jižní straně je segmentově utvářené křídlo doplněno předsazenou dvouposchoďovou věžicí a úsekem s průjezdem, opakující členění na jihovýchodní straně druhého konce úseku. K bočnímu pětiosému křídlu je s odstupem úseku o dvou osách připojena hmota čtyřboké šestiposchoďové věže. Vlevo od brány je nad pravoúhlým vchodem sekundárně osazena erbovní deskou se znakem Kateřiy z Vlčnova. Nad erbem jsou písmena K. Z. W. a dělený letopočet 1555. Vlevo na stěně věže je kovová deska s nápisem ve znění: “ ZÁMEK / NOVÝ SVĚTLOV BOJKOVICE / OPRAVEN PÉČÍ / ČESKOSLOVENSKÉHO STÁTU / V ROCE 1984” se znakem města Bojkovice nad ním. Přízemí a první patro věže je členěno hlubšími nikami obdobně jako větší část členění jednotící fasády. Nad kordonovou římsou jsou umístěna pravoúhlá okna šestidílné dvoukřídlé konstrukce s úsekem návojové římsy. Horní kordonová římsa se ve středu stran směrem vzhůru zalamuje, na čelní straně se sekundárně osazenou kamennou erbovní deskou aliančního znaku vlevo Gabriela Serényho a vpravo jeho manželky Elišky Zahrádkovské ze Zahrádky, po jejichž stranách s písmeny iniciál G. S. a E. Z. Z. Následující dvě poschodí jsou osazena dvojicemi sdružených pravoúhlých oken. Poslední poschoďí tvoří trojice velkých pravoúhlých oken s postranními menšími, sjednocených návojovou zalamovanou římsou. Ve vrcholu je zakončena profilací korunní římsy s nárožními konzolami s oktagonálními věžičkami s atikovou zdí s ccibuřím na konzolách, na každé straně pak s trojicí kruhových oken. Vnitřní dispozice je členěna prostorami v přízemí valenými klenbami, v patře převážně plochostropé v reprezentativních místnostech dvorního křídla s kazetovými stropy s cennou štukovou výzdobou a vitrážemi. Objekt je kryt převážně valbovými a plochými střechami. V protoru podvěží a podesty jednoramenného schodiště byly zřejmě sekundárně osazeny kamenné sedlové a kýlové pískocové portály z 2. poloviny 16. století patrně po přestavbě kolem roku 1555 za Kateřiny z Vlčnova a později za pánů z Landeka. materiál: smíšené zdivo, kámen - pískovec, dřevo, štuk, omítky, krytina - plech.