kaple sv. Anděla Strážce

Kaple stojí východně od návsi v JV části obce po levé straně silnice vedoucí k Pecínovu na malém travnatém prostranství vedle domu čp. 108. Nevelká orientovaná stavba sestává z téměř čtvercové lodi s okosenými nárožími a odsazeného půlkruhového presbytáře. Kaple je vyzděna převážně z lomové opuky a omítnuta vápennými omítkami, tónovanými v základní ploše velmi světleokrovým až béžovým odstínem, tektonické a rámující plasticky vystupující články jsou hnědé. Interiér je plochostropý, rovný hladce na rákos omítnutý strop je provázen čtvrtkruhovým fabionem lemovaným z obou stran útlou štukovou lištou. V ose je stěna presbytáře probrána v celé výši mělkým obdélným segmentem sklenutým výklenkem, po stranách jsou dvě malé půlválcové niky s konchou ve vrcholu. Záp. část lodi zaujímá dřevěná balkonová kruchta, přístupná po dřevěném točitém schodišti v JZ koutě lodi. Poprseň kruchty je členěna pravoúhlými zahloubenými poli s plastickými čtvercovými oble vykrajovanými výplněmi. Obdélná okna, dvě v presbytáři, dvě v lodi a zazděné okno v ose záp. stěny na kruchtě mají segmentové záklenky. Exteriér je členěn obvodovými lizénovými rámy na lodi i kněžišti a korunní profilovanou a fabionově vyžlabenou římsou. Okna rámují hladké šambrány s uchy. Záp. průčelí je v ose prolomeno pravoúhlým portálem v pískovcovém ostění se soklíky, okrajovou lištou a zaoblenými vnitřními hranami. Ostění je lemováno úzkým štukovým pásem zakončeným volutkami, na něž navazuje útlá lišta vymezující nízké vykrajované pole supraporty. Nad vchodem je zazděné čtvercové segmentem překlenuté okno, v jehož vyzdívce je iluzivně malováním vyznačeno dělení okenní výplně do šesti tabulek. Nad hlavní římsu vystupuje tabulový štít s konkávně vykrojenými postranními křídly bez volut, střední pole štítu je orámováno lizénami a završeno střechovitě zalomenou profilovanou římsou. V ose štítu zahloubena nika půloválně zakončená, rámovaná plochou šambránou s uchy a vrcholovým klenákem a segmentově prohnutou římsou s volutkami po stranách. Do vrcholu štítu je zasazen kovaný kříž se srdčitě zakončenými rameny zdobený spirálovými závitnicemi. Sedlová střecha s půlkuželovou valbou nad závěrem je kryta bobrovkami. Nad střechu presbytáře vystupuje oktogonální oplechovaný sanktusník s lucernou, krytý cibulovou stříškou s makovicí a jednoduchým kovovým křížem.