kostel sv. Vavřince

Volně stojící zděná omítaná orientovaná jednolodní stavba, obdélná se dvěmi věžičkami při západních nárožích, okosených do oktogonu a s mohutnou věží na východě, osmibokou v horní části a čtyřbokou dole, k níž je připojen polygonální přístavek s valbovou střechou. Na severní lodi kaple s půlválcovým uzávěrem. Helmice věží zvonové, u velké věže s lucernou a cibulí. Krytina plech Loď o 3 osách v průčelí a 4 na boku má ze stran po 3 nepravidelně rozmístěných opěrácích. Plochy mezi nimi stejně jako hlavní průčelí a fasády obou věžic i polygonálně (k severu a jihu) zakončených kaplí v koutech mezi lodí a velkou věží, jsou členěny lisenovými rámy. 2 západní okna a 4 a 4 boční jsou obdélná, půlkruhově zakončená, v kamenném ostění s lištou a hlavním klenákem. Pod třetím oknem zleva na J straně vchod- pravoúhlý portál. Pod druhým oknem zleva na S straně vchod do předsíně z východu – pravoúhlý portál, ze S strany okno se segmentovým závěrem. Západní vchod do kostela pravoúhlým portálem s hlavním klenákem, nad ní nika s mušlí a se sochou sv. Vavřince. Nárožní věžice mají od západu vchody – pravoúhlé portály, nad nimi niky se sochami na SZ nároží Immaculaty, na JZ Panna Marie s Ježíšem-děckem. A do vřetenových schodišť 3 okénka většinou kruhová a v horním podlaží půlkruhově zakončená. V polygonech mezi lodí a věží rovněž niky: v jižní socha sv: Antonína Paduánského, protilehlá prázdná. Věž v hranolové části hladká SV a JV nároží orámováno, v ortogonální členěna lisenovými rámy s tupoúhlým zakončením polí. Okna obdélná (některá zakončená polokruhem) a z části malá oválná. Novodobý polygonální přístavek při východní stěně věže členěn římsami (na něm tabulka s č. 198). Dole obdélný vchod a 2 obdélná okénka a 1 čtvercové okno, nahoře 4 okna obdélná.