venkovský dům

Malý vesnický dům stojí západně od historického jádra obce uprostřed staré periferijní zástavby při silnici na Kroučovou. Někdejší menší rolnická usedlost úhlové dispozice sestává ze dvou navzájem kolmo navazujících křídel obdélného půdorysu. Dům je vyzděn převážně z lomové místní opuky, osekané do tvaru větších i malých kvádrů, původní kamenné zdivo je zvýšeno novodobou nadezdívkou z cihel a škvárových tvárnic asi o 1 m. Nové vápenocementové monochromní lomeně bílé až světlešedé omítky pokrývají všechna průčelí s výjimkou zadní záp. fasády, ohozenou hrubozrnnou nehlazenou omítkou v přírodní barvě. Hlavní dříve obytné křídlo domu je obráceno štítově do ulice k S, zadní hospodářské křídlo, orientované ve směru Z - V, je prodlouženo na vých. straně novým cihelným přístavkem dílny. Interiér domu, v době průzkumu nepřístupný, tvořil původně klasické trojdílné dispoziční schema se střední síní a obytnými plochostropými místnostmi. V zadní části domu byla zřejmě stodola nebo přístodůlek. Hospodářské křídlo obsahovalo chlév a kolnu. Interiéry byly při nedávné adaptaci objektu zcela přestavěny nekontrolovatelným způsobem. Podle vyjádření majitele zůstalo rozvržení prostorů v obytné části v podstatě zachováno (?) a místnosti upraveny na kancelář firmy v přední části a dílny a sklady vzadu. V hospodářské budově jsou dnes dílny. Exteriér domu je v důsledku přestavby pro nové využití značně změněn. Pouze sev. štítové dvouosé průčelí má zachovanou podobu z doby před přestavbou. Obdélná okna bez šambrán s novými výplněmi mají původní velikost. Neprofilovaná římsa hranolového průřezu odděluje od přízemí lichoběžníkový štít se dvěma obdélnými podkrovními okny (dříve zde byla tři menší okna). Vých., do dvora obrácené průčelí se zápražím je prolomeno obdélným oknem, dvěma pravoúhlými vchody a širokým nově upraveným vjezdem do dílny v zadní části křídla (původně stodola?). Vchody a vjezdy ze dvora do někdejší hospodářské budovy jsou zcela nové. Obě křídla mají sedlové střechy kryté bonnským šindelem. Na štítovém průčelí domu při levém nároží pod linií římsy byla osazena pamětní bronzová deska označující rodiště Frant. Hlaváčka s devítiřádkovým majuskulním nápisem: "V TOMTO DOMĚ POŽEHNÁN PŘÍRODOU // K VYŠŠÍMU CHÁPÁNÍ UMĚNÍ I ŽIVOTA // SPATŘIL SVĚTLO SVĚTA // SOUDRUH // FRANTIŠEK HLAVÁČEK // BÁSNÍK A ŽURNALISTA. // NARODIL SE ZDE 7. ČERVENCE 1853 // ZEMŘEL V CHICAGU 1937 // VĚNUJE ČS. SOC. DEMOKRACIE V ŘEVNIČOVĚ 1947". Deska byla při opravě fasády sejmuta a po očištění ji majitel hodlá vrátit na původní místo.