Porákova tužkárna

Budova výrobny čp. 511 v areálu bývalého Porákova závodu na zpracování grafitu je situována na severním okraji města na pravém břehu řeky Vltavy rovnoběžně s tokem. Dvoupodlažní výrobní budova obdélného půdorysu je v dnešní podobě cca 80 m dlouhá a 15 m široká. Malé boční křídlo stejné výšky vybíhá na severovýchodním konci budovy směrem k někdejšímu náhonu. Celý objekt je kryt polovalbovou střechou s pálenou střešní krytinou z bobrovek. Fasády, členěné jednoduchou kordonovou a korunní římsou, mají na každé z delších stran 28 okenních os, jihozápadní průčelí je čtyřosé. Výplně byly většinou v minulosti vyměněny, nedošlo však k poškození formátů otvorů a místy zůstaly v interiéru dochovány osazovací rámy původních truhlářských výrobků. Pod fasádním nástřikem ze 70. let 20. století jsou dochovány vrstvy původních omítek. Pod tímto nástřikem je skryto i několik vstupních portálů s profilovaným ostěním a to na straně k řece; na opačné straně je zazděn hlavní vstupní portál.