kamenný korec

Žulový objekt "korce" stojí dnes na travnaté ploše uprostřed náměstí, poblíž mariánského sloupu, kam byl přemístěn z původního umístění při čp. 27. Sestává ze základní kamenné desky, nízkého pilíře s nevýraznou hlavicí, kamenného krčku spočívajícího na hlavici a z vlastního korce - velké quasi-kruhové mísy na odměřování obilí. Pilíř nesoucí korec je čtvercového průřezu. Má okosené hrany a je zakončen pásovou hlavicí nepravidelného sférického tvaru se dvěma rytými vodorovnými liniemi. Pod spodní hranou hlavice probíhá drobný pásek trojúhelníkového zubořezu. Na čelní straně pilíře je vyryt obdélný rám s projmutými rohy a v něm datace 1822 a nečitelný monogram. Na hlavici pilíře spočívá cylindrický krček s nepravidelným ovaleným prstencem ve spodní části. Na krčku je nasazena okrouhlá válcová nádoba korce s výrazně okosenou spodní hranou. Nádoba má hlubokou dutinu s výústkou s výrazným lemem, na čelní straně v oblasti okosení. Krček a mísa jsou z jednoho kusu kamene.