městské opevnění

Původní čísla parcel byla přečíslována: 1.Městské opevnění - pův. parc.č. 87 = dnes poz. parc. č.1461 - Dlouhá ulice 2.Městské opevnění - pův. parc.č. 87 = dnes poz. parc. č. 1462 - Dlouhá ulice 3.Městské opevnění - pův. parc. č. 27/1 = dnes poz. parc. č. 1463 - Dlouhá ulice 4.Bašta - pův. parc. č. 86/2 č. pop. 190 = dnes st. parc. č. 86/2 č. pop. 1229 - Dlouhá ulice 5.Městské opevnění - dnes poz. parc. č. 1465 tzv. Stará pošta - Milíčova ulice 6.Městské opevnění - dnes st. parc. č. 127 pokračování městského opevnění z poz. parc. č. 1465; býv. zbrojnice, dnes galerie Slováckého muzea - Otakarova ulice 7.Matyášova brána - pův. parc. 678 = dnes st. parc. 678 8.Bastion - dnes poz. parc. č. 66/2; poz. parc. č. 1531 Městské opevnění pochází z 1. pol. 14. století a ze 17. století. Gotické opevnění z lomového kamene tvořila zeď zpevněná baštami (zachována jediná v Dlouhé ulici) a branami (zachována pouze tzv. Matyášova brána). Barokní městské opevnění, z kamene a cihel, tvořila soustava bastionů. Materiál - převládá jemnozrnný pískovec, cihly