hostinec

Dům čp. 10, někdejší hostinec, stojí na vých. okraji vsi při výjezdu na Nestrašovice, JV od kaple sv. Máří Magdalény. Přízemní stavba zhruba čtvercového půdorysu, zděná převážně z kamene, je omítnuta novou brizolitovou omítkou, tónovanou v základní ploše šedavou zelení, plasticky vystupující lizénové rámy mají sytější, trávově zelenou barvu. Obvodové zdivo bylo při nedávné přestavbě objektu zvýšeno o tři řádky dosud neomítnutých cihel. Fasády jsou lemovány po obvodu plochými lizénovými rámy, Jižní, k silnici obrácené průčelí je lizénami rozděleno do dvou polí. V každém poli jsou prolomena dvě nová obdélná okna v hladkých, brizolitem omítnutých šambránách. Původní barokní členění vstupní asymetricky komponované západní strany domu zaniklo v r. 1968 přístavbou nové obdélné verandy, která zakrývá téměř celou šíři průčelí. Záp. čelo verandy je rozčleněno lizénovými rámy do dvou polí, v nichž jsou dvě velká, značně předimenzovaná okna. Rovněž na sev. straně zakrývá vých. polovinu původní plochy fasády jakýsi nový přístavek. Dům je kryt čtyřbokou mansardovou jehlancovou střechou s novou taškovou krytinou, vrcholem střechy prochází komín. Záp. vstupní veranda má valbovou střechu s bobrovkami. Interiér domu je zcela nepřístupný, z výpovědi jednoho z majitelů je ale zřejmé, že v nedávné době došlo ke zcela nekontrolovatelným stavebním úpravám a pravděpodobně k podstatné degradaci památkové hodnoty objektu.