kaple sv. Anny

Kaple stojí v etravilánu obce v lese "U Sychrova" po levé straně silnice do Dobříše nedaleko severovýchodního okraje katastrálního území Rosovic. Nevelká stavba obdélného půdorysu o rozměrech asi 4 m (šířka kaple) x 3 m (hloubka), orientovaná čelem k jihovýchodu, je vyzděna pravděpodobně ze smíšeného kamenno-cihelného materiálu, avšak struktura zdiva není pod obnovenými omítkami patrná. Novodobé vápenné omítky jsou na tektonických článcích, jak plastických, tak iluzivně malovaných, čistě bílé, ostatní výplňové plochy, původně pravděpodobně terakotově červené, mají dnes vybledlou barvu růžového odstínu. Exteriér stavby je zcela prostý, s výjimkou předního jihovýchodního, k silnici obráceného průčelí, jež tvoří monumentální architektonickou kulisu, proti vlastní kapli značně převýšenou a rozšířenou. Čelní strana, jež má vyjádřen nízký pravoúhle odstupněný šedě tónovaný sokl, je po stranách vymezeno pilastry s hladkými dříky a vysokými římsovými hlavicemi. Pilastry nesou přímou náročně profilovanou, nad pilastry pravoúhle se zalamující římsou, lemovanou zespodu zubořezem. Kulisu fasády završuje nízký segmentový štít, rámovaný římsovým profilem. V dnes prázdném hladkém tympanonu štítu byl údajně letopočet 1755, který však již zanikl. Štít, krytý svrchu prejzy, korunují tři kamenné koule na jednoduše členěných soklech. Fasáda je prolomena v celé šíři a výšce až po úroveň římsy půlkruhově zaklenutým otvorem. Patky záklenku zdůrazňují římsové náběhy, ve vrcholu je lichoběžníkový klenák, který se dotýká dolních profilů korunní římsy. Vchod uzavírají dvoukřídlé výplňové dveře s dvěma vyříznutými kruhovými průduchy. Horní polovinu otvoru vyplňuje jednoduše prořezávané dřevěné laťové mřížoví. Boční a zadní stěny kaple jsou zcela ploché, hladké, pouze iluzivně členěné malovaným světlešedým soklem a bíle malovanými lizénovými rámy. Plastické tektonické články zde nejsou vyvinuty. Nízkou sedlovou střechu kryjí tašky drážkovky. Vnitřní prostor kaple, zaklenutý půlkruhovou valenou klenbou, se otevírá celou svou šíří ven k jihovýchodu. V bočních stěnách jsou zahloubeny dvě vysoké půlválcové niky pro sochy, opažené plochým neprofilovaným štukovým rámem. Čelní severozápadní oltářní stěna je hladká s předstupující zděnou hranolovou menzou. Plochu stěny nad menzou vyplňuje novější nástěnná malba, představující Sv. Rodinu v rozšířeném vícefigurovém pojetí (P. Marie se sv. Annou, chovající na klíně Ježíška, se sv. Josefem a sv. Jáchymem). Scéna je orámována iluzivním malovaným rámem, který po stranách přidržují dva andělé. Malba, provedená technikou al fresco, byla v minulosti poškozena nešetrným pekováním, avšak nedávno byla restaurována a obrazové pole sjednoceno v místech porušení malby napodobivou retuší. Vnitřní vápenné omítky jsou obíleny. Podlaha je vydlážděna novodobými mozaikovými keramickými dlaždicemi asi z první čtvrtiny 20. století.