kostel sv. Jana Křtitele

Velký, liturgicky přesně orientovaný kostel podélného typu je situován uprostřed obce na křižovatce hlavní silnice a k severu odbočující vedlejší komunikace. Jednolodní stavba se skládá z vysoké rozlehlé obdélné lodi a stejně vysokého, obdélného, půlkruhovou apsidou ukončeného presbytáře, k jehož bokům symetricky přilehají nízké obdélné přístavky depozitáře na severu a sakristie na jihu. V západním průčelí vystupuje štíhlá čtyřboká věž, k níž se připojuje na severní straně v přízemí kaple Božího hrobu a v patře depozitář, na jižní straně pak schodiště. Obě tyto části mají stejnou výšku jako loď a nevybočují z jejího půdorysného obvodu, takže hranol věže je v dolní části téměř zcela vtažen do objemu stavby. V přízemí věže je předsíň hlavního vchodu. Stavebním materiálem je smíšené zdivo se značným podílem lomového kamene a pravidelně opracovaných kvádrů, vápenné omítky jsou opatřeny světleokrovým nátěrem. Exteriér je bohatě pročleněn neorománským tvaroslovím. Sokl je obložen hladce opracovanými žulovými deskami, z horizontálních prvků se dále výrazně uplatňuje průběžná profilovaná kordonová římsa a římsa korunní. Fasády člení v pravidelných intervalech obvyklé ploché lizénové rámy, spojené v podřímsí obloučkovým vlysem. Kordonová římsa se kolem lizén pravoúhle zalamuje. Lizénové rámy dělí podélná průčelí lodi do pěti stejně širokých polí. Předmětem ochrany je kostel sv. Jana Křitele s náležejícím pozemkem.