dům usedlosti

Dům úhlové dispozice (se sedlovými střechami krytými nakoso kladenými šablonami) se složitějším stavebním vývojem je z velké části roubený (v přízemí obytné části je roubená konstrukce z mohutných trámů s výrazně šikmou rybinou, patro obou částí drobnější - částečně omítané), zděné jsou chlévy v přízemí hospodářského traktu kolmo přiléhající k obytné části. Obytná část domu tradiční trojdílné dispozice (strop světnice je výše než v zadní části) se obrací hlavním štítovým průčelím k V. Štítové průčelí je v úrovni přízemí členěno 2 okenními osami, v patře jedinou okenní osou. V mezipatrové části předstupuje bohatě profilovaná masivní dřevěná římsa (krytá šindelem) s obdobně řešeným římsovým trámem pod novodobým, svisle bedněným štítem. Při dvorním průčelí jednoduchá podstávka se zavětrovanými sloupky. V úrovni patra předstupuje skoro v celé délce dvorního průčelí pavlač (s dochovanými barokně vyřezávanými sloupky), která se táhne i podél hospodářské části. Z hospodářské části (podle tradice později rozšiřované) ze zadní stěny patra pochází kámen s datací 1758. Chlévy jsou klenuté do ocelových nosníků, v předposledním se dochovala placka zřejmě z přestavby z 1. pol. 19. stol. Okenní konstrukce a vstupy jsou také dochovány v mladší úpravě.