výklenková kaple

Výklenková kaple na trojúhelníkovém půdorysu stojí u silnice Protivec - Strunkovice, u odbočky k letišti. Zděná stavba postavená na trojúhelníkovém půdorysu, průčelím orientována k východu. Původní podoba kaple částečně setřena novodobými opravami. Hlavní východní průčelí je otevřeno velkou půlkruhovou nikou s konchou, uzavřenou kovanou mříží. Niku lemuje hladký klenák, sdružený lichoběžníkový hlavní klenák. Hladkou stěnu ukončuje vysoká přetržená korunní římsa, ze ktreé vyrůstá trojúhelníkový štít, lemovaný velmi vysokou profilovanou římsou, tvořící v ploše štítu hlubokou vpadlinu. Pod korunní římsou jsou náběhy nárožních lizen. Boční stěny byly napojeny odsazeným zaobleným nárožím, odsazení dnes zalícováno. Jižní stěna hladká nečleněná, zakončená vysokou profilovanou podstřešní římsou, patrně zbytek horizontály lizenového rámu. Odsazeným zaobleným nárožím je připojena severozápadní stěna, otevřená velkou půlkruhovou nikou s konchou, uzavřenou kovanou mříží. Stěnu vymezuje hladký lizenový rám, vertikály vybíhají z rozšířené patky, lichoběžníkový hlavní klenák je připojen k horizontále lizenového rámu. Stěnu ukončuje vysoká profilovaná podstřešní římsa. Nepravidelnou valbovou střechu kryjí tašky bobrovky, z hřebene za průčelním štítem vyrůstá kovaný liliový štít s lůžkem ve tvaru koruny. Výzdoba nik nedochována, její podoba neznámá. Výzdobu nik bezesporu tvořily sochy.