předzámčí - severní budova

Předzámčí tvoří dvojice naproti položených zrcadlově utvářených budov, které ze severní a jižní strany svírají vstupní dvůr před hlavním zámeckým průčelím a jsou od zámeckého jádra areálu na západě odděleny příkopem a od navazujících městských prostorů na východě ohrazením s pilířovou bránou. Jednopatrové budovy obdélného půdorysu se k sobě vysunutými koncovými rizality, které zužují přístupový koridor do nádvoří předzámčí z uliční strany, jsou kryty valbovými střechami prolomenými volskými oky. Jižní budova je situována ve svažitém terénu, a proto má její západní část výrazně vyšší soklovou část. Průčelí budov člení vertikálně rustikované lizény, horizontálně kordonová římsa a podstřešní pás kladí ukončeny profilovanou korunní římsou. Dlouhá nádvorní průčelí mají 13 os (2 na rizalitu), vnější dlouhá průčelí mají nepravidelně rozmístěných os méně, západní krátké průčelí je dvouosé, východní s rizalitem je pětiosé, rizalit samotný má na svém krátkém západním průčelí 2 osy. Pravoúhlé okenní otvory jsou rámovány lištovými šambránami a parapetními římsami, vstupy jsou nepravidelně prolomené, pravoúhlé s lištovými šambránami. Fasády v renesančním období zdobila sgrafita s diamantovou bosáží (před obnovou předzámčí byly patrné rozsáhlé plochy takto utvářených fasád). Budovy jsou v přízemí zaklenuté valenými klenbami s výsečemi. Na východní straně spojuje rizality ohrazení oddělující komplex předzámčí od městské zástavby. Ohrazení tvoří nízká cihlová zídka s plotem z litinových hrotitých prutů prolomená pilířovou bránou. Robustní pilíře brány se zkosenými hranami ukončenými splávky jsou členěny obdélnými vpadlinami a ukončeny římsovými hlavicemi nesoucími nízké stany završené koulemi na dvoustupňových postamentech.