slavníkovské hradiště, archeologické stopy

Hradiště zaujímá protáhlý ostroh zdvihající se z ploché okolní krajiny, původně mělo hradiště oválný půdorys, dnes je jeho areál zastavěn jádrem obce Malín. Z hradby, která původně uzavírala celý obvod hradiště se dnes dochovala jen místy patrná terénní vlna. Na východě na jádro hradiště navazovalo předhradí. V jádře i na předhradí byly provedeny jen plošně omezené archeologické výzkumy (na předhradí prozkoumány příkopy a získán datovací archeologický materiál). V Malíně dodnes stojí dvě sakrální stavby z doby života hradiště, kostel sv. Jana Křtitele (již 10. stol.?) a kostel sv. Štěpána z 12. stol. Hradiště trvalo od počátku 10. stol. do stol. 12., z 10. stol. je nálezy mincí doložena činnost malínské mincovny. V 10. stol. náležel Malín Slavníkovcům.