kaple Panny Marie Královny na hoře Steinberg

Kaple Panny Marie Královny stojí na vrchu Steinberg (na mapách Vyhlídka) nad Strážným. Kaple se skládá ze dvou částí, které pocházejí ze dvou stavebních etap. Starší část lidově barokní z roku 1834, dnes slouží jako presbytář, nově je před kapli postavena loď z kamenného neomítaného zdiva. Původní stavba má profilovaný štít a věžičku. Obě části jsou pokryty šindelovou střechou. Dle literatury vznikla kaple v roce 1834. Vzhledem k tomu, že kaple je evidentně výsledkem dvou stavebních etap, je tento letopočet vázán ke starší části kaple, tvořící dnes presbytář. K této původní kapli byla přistavěna loď z hrubého kamenného neomítaného zdiva, která je odlišná hmotově i vnější úpravou. Loď není k původní kapli ani organicky začleněna. Dle podoby mohlo dojít k dostavbě někdy na počátku 20. století. Presbytář je obdélný s rovným závěrem, orientovaný k severu. Jižní průčelní stěna je přikryta přístavbou lodi, nad stěnou vyrůstá lichoběžníkový mírně převýšený štít bez výzdoby, hrany štítu výrazně vykrajované, oplechované. Zpoza vrcholu štítu roste nízká hranolová zvonice s otevřenou lucernou. Lucerna sloupková, netradičně složená ze tří sloupků na každé straně. Jehlancová oplechovaná střecha s rozšířenou základnou, završena drobným křížem. Boční stěna hladká, otevřená v ose malým valeným oknem bez šambrán. Stěnu ukončuje téměř kolmá fabionová podstřešní římsa. Kolmá stěna závěru hladká, nečleněná, bez otvorů, ukončená podobnou fabionovou podstřešní římsou. Sedlová zvalbená střecha krytá šindelem. Presbytář roste z vyššího hladce omítaného soklu. K jižní stěně presbytáře je připojena obdélná loď z kamenného neomítaného zdiva, šířkově shodná, výškově výrazně nižší než presbytář. V jižní stěně prolomen vysoký valený vstup uzavřený dvoukřídlými výplňovými dveřmi, v horní třetině prosklené, zaklenutí paprsčité prosklené. Po stranách vstupu podél kamenných stupňů nízké kamenné zídky. V místě klenáku zdivo vyskládané do bosáže. Průčelí lichoběžníkově ukončené. Západní boční stěna proslomená v ose valeným oknem, zdivo vyskládáno podél okna do podoby bosáže. Východní stěna bez otvorů. Sedlová šindelová střecha.