ambit se sedmi kaplemi a dvěma branami

Ambit obklopuje kostel P. Marie Bolestné. Jeho oválný půdorys rozšiřuje poměrně pravidelně rozmístěných sedm čtvercových kaplí a mezi nimi ještě drobné obdélné přístavby menších kaplí. Přístup do areálu kostela je možný vstupy v ambitu. První z nich, pro vstup z veřejného prostoru, je umístěný v jeho západní části. Osa se vstupem je lemována velmi širokými lizénami. Vstupní otvor je nahoře zakončen do půlkruhového oblouku, paty oblouku jsou zvýrazněné římsou. Nad otvorem je vysoký hlavní klenák s vpadlým křížem. Cvikly nad obloukem lemuje lizénový rám. V otvoru jsou dvoukřídlá dřevěná vrata z klasovitě kladených prken (klas směřuje dolů), v pravém křídle jsou dveře pro pěší. Nad vraty je v horním oblouku ozdobná mříž s vějířovitě skládanými prvky se stáčenými motivy, ukončenými květem. V jejím středu je monogram jména Maria. Nad vstupem se uprostřed stěny, lemované lizénovým rámem, nachází nika, zaklenutá konchou s plastickým mušlovitým povrchem. V nice se nachází replika sochy bohosudovské Piety. Umístěná je na širokém soklu, po stranách s volutou, směrem vzhůru se mírně zužujícím. Panna Marie sedí v čelní pozici, kolena má oddálená. Velkou část jejího šatu s dlouhými rukávy zakrývá plášť. Je rovněž i na její hlavě, kryté ještě rouškou. Na klíně má Marie položeného Krista. Obě její paže jsou ohnuté v lokti, pravá ruka drží Krista za jeho pravé rameno, levá přidržuje tělo pod pasem. Kristus je až na bederní roušku nahý, leží na matčině klíně v téměř vodorovné pozici tak, že hlava je na levé straně (z hlediska pozorovatele). Muskulatura je pouze naznačena. Pravá paže visí kolmo dolů, levá paže je natažená podél těla. Obě nohy jsou ohnuté v kolenou. Druhý vstup se nachází na jihozápadní straně ambitu a umožňuje přístup od bývalé jezuitské rezidence čp. 34. Je zvýrazněn na koso situovanými dvoustěnnými pilíři, s pilastrem na každé ze stěn. Na stěně směrem ke vstupu je horní část stojky zdobena plastickým střapcem, hlavice pilastrů jsou jónské. Nad hlavicemi je kladí, nesoucí hlavní římsu. Stěnu se vstupem člení lizénový rám. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, s obdélnými výplněmi. Kolem nich je kamenný portál s ušima, nahoře je profilovaná římsa půlkruhového tvaru, dole doplněná krátkými diagonálními úseky a uprostřed se zalamující. Vzhledem k terénu je ke vstupu přistavěné dvouramenné schodiště (samostatná položka areálu kostela). Třetí vstup se nachází v menší kapli na severovýchodní straně, v její severovýchodní stěně. Jde o železná dvoukřídlá vrata, pobitá diagonálními pásky, které tvoří kosočtvercovou síť. Uvnitř kosočtverců je rozvinutý květ. V horním oblouku je ozdobná mříž z kruhových a stáčených motivů, rozdělená svislými příčlemi na čtyři pole. Kolem dveří je zdobný kamenný portál. Po obou stranách je pilastr s římsovou hlavicí, stojící na širokém dvoustupňovém soklu. Pilastry nesou profilovanou římsu, která se nad nimi zalamuje. Na ploše pod římsou a po stranách pilastrů je bosáž – dole prstencová, nahoře s klenáky. Na hlavním klenáku je umístěna oválná, na výšku orientovaná kartuše s okrajem s bohatými rozvilinami. V kartuši je monogram IHS, nahoře doplněný o kříž a dole o tři hřeby. Nad římsou se ve středu nachází profilovaně lemovaná nika, zaklenutá konchou s mušlí. V nice se nachází replika sochy bohosudovské Piety. Umístěná je na nízkém soklu, na jehož dolní části jsou vyrytá písmena: „A D M D C C (?)“. Vlastní socha Piety, provedená obdobně jako nad západním vstupem do ambitu, má podstavec v podobě zaoblené desky. Po obou stranách niky je bohatá stlačená voluta s rozvilinami, nahoře s kulovitým čučkem na dvoustupňovém podstavci. Rozviliny lemují také horní část niky. Vně obou volut je na římse ještě váza s širokou oblou střední částí a nahoře s plameny. Vnější strana ambitu je jednoduchá, členěná pouze lizénovými rámy, tvořenými v jednotlivých úsecích vždy svislou lizénou po stranách a horní vodorovnou lizénou. V západní části byl ambit druhotně zvýšen o horní patro. Kaple mají bohatší provedení. V dolní části je sokl, nároží kaplí jsou okosená. Na jednotlivých stěnách je lizénový rám, a to i na nárožích. Zde je zhruba v polovině výšky vysoká nika, zakončená konchou. Ve stěnách kaplí jsou velká termální okna, lemovaná profilovanou šambránou, dole s ušima a kapkami (uši mají drobné odchylky, kapky někde chybí). Některá okna jsou dnes zazděná. U zkosených nároží kaplí jsou pilastry s římsovou hlavicí. Kaple mají jehlancové střechy, kryté bobrovkami. V jejich vrcholech je zasazena kruhová zděná lucerna, členěná lizénovými rámy a prolomená na šířku orientovanými oválnými okénky v šambráně. Lucerny mají cibulovitou střechu, krytou měděným plechem. V jejich vrcholu je zasazena jehla s makovicí, nad níž je svatozář, uvnitř se symbolickým motivem (motivy jsou na jednotlivých kaplích různé). Ambit je na vnitřní straně prolomen půlkruhovými arkádami na pilířích. Pilíře mají širší patku, paty oblouků zvýrazňuje profilovaná římsa. Na straně do nádvoří jsou lizénové rámy, jejichž svislice oddělují jednotlivé arkády a nahoře je lizéna průběžná. Svislé lizény překrývají římsy u pat oblouků. V jejich cviklech je pole s diamantovou bosou, ve vrcholu drobný klenák, nahoře po stranách s volutou. Část jihozápadní strany arkád ambitu byla uzavřena novodobým zasklením a zdí v dolní části. Ambit je zaklenut průběžnou valenou klenbou se styčnými trojúhelnými výsečemi, v lunetách se nacházejí malované výjevy z historie bohosudovského poutního místa. Ambit má průběžnou sedlovou střechu, velké kaple jehlancovou. Menší přístavby mají valbovou střechu. Krytinou jsou bobrovky.