městský dům

Jednopatrový zčásti podsklepený řadový dům byl původně zřejmě součástí sousedního Samsonova domu čp. 233, s nímž je stavebně (nikoli komunikačně) spojen a byl spolu s ním označován až do poloviny 19. stol. stejným č. VII. Dům stojí na sev. okraji někdejšího ghetta ve Vysoké ul. bezprostředně vedle bývalé synagógy. Budova obdélného půdorysu, orientovaná delší osou paralelně s ulicí ve směru SZ - JV, je rozšířena na zadní JZ straně novějším malým přízemním přístavkem s terasou v patře. K SZ štítovému průčelí se připojuje novodobá přístavba bývalé garáže s dřevěnou prosklenou verandou v patře a schodišťový přístavek s mělkým předstupujícím zádveřím. Přízemí domu je vyzděno většinou z lomového kamene, patro s výjimkou přístaveb je údajně převážně hrázděné, konstrukce však je zcela překryta omítkami. Novodobé hladké vápenné omítky jsou tónovány monochromním světlešedým nátěrem, pod nímž místy vystupuje starší světleokrová vrstva. Zevrubný popis domu obsahuje sice dokumentace G.A. z r. 1986, avšak při částečné rekonstrukci objektu v 90. letech došlo k některým pozitivním úpravám, které vrátily exteriéru starší klasicistní podobu z 1. poloviny 19. stol. (Pokračování popisu na DL). Při úpravách však došlo i k dílčí degradaci interiéru. Staticky narušená valená klenba s dvojicí trojúhelných výsečí v záp. místnosti v přízemí, podepřená do té doby zděným pilířem, se zřítila a nebyla již obnovena. Klenba téže formy v sousední místnosti se dochovala. Hlavní sev. do ulice obrácené průčelí je přepásáno kordonovou římsou, jejíž dřívější plochý tvar byl při opravě obohacen při obou okrajích úzkými lištami. Přízemí se vlevo otvírá širokým segmentově zaklenutým vchodem v ploché neprofilované šambráně (původně zřejmě empírový krámec s dvoukřídlovými ven otvíravými dveřmi), vpravo je široké téměř čtvercové okno ve stejné šambráně. V patře jsou prolomena čtyři menší obdélná okna v hladkých šambránách, jež nahradila tři nevhodná široká trojdílná okna. Nové dvoukřídlové šestitabulkové okenní konstrukce jsou osazeny za líc fasády do špalety. U novodobé přístavby garáže byl zazděn pravoúhlý vjezd z ulice a na jeho místě je dnes široké vpadlé pravoúhlé pole. Široké trojdílné okno, obrácené do dvorku, bylo orámováno stejnou šambránou jako ostatní okna. Svislé bednění verandy v patře je nové. Lichoběžníkový štít domu, dříve hladký plně vyzděný, byl prolomen dvěma obnovenými půdními obdélnými okny v plochých šambránách s lištou. Zadní JZ fasáda je v patře nad přízemním přístavkem s terasou čtyřosá, okna nestejné šířky i vchod na terasu jsou orámovány plochými šambránami s lištou. Okna jsou zajištěna novými kovanými mřížemi z obloučkově zprohýbaných prutů hranolového profilu. Dům je završen polovalbovou střechou krytou staršími eternitovými na koso kladenými šablonami, původně zde byl šindel. K domu přiléhá na JZ straně malá zahrádka, další okrasná zahrádka se připojuje k SZ štítovému průčelí. Přední zahrádka je proti ulici ohrazena novým kovovým plotem, zasazeným do podezdívky a zděných hranolových pilířků z bílých cihel. Směrem k níže položenému prostranství před synagógou je zahrádka vymezena starší převážně kamennou asi 1,8 m vysokou zdí, krytou stříškou ze šikmo kladených cihel.