hotel Harasov

Objekt se nachází východně od obce, v Kokořínském dole, v zatáčce cesty při jižní straně Harasovské tůně. Hotel je dvoupatrová budova tvořená hlavním traktem, k němuž přiléhají dvě postranní křídla v tupém úhlu, kopírujícím tvar údolí. Celý objekt leží na JZ-SV ose v mírném SZ svahu a její zadní JV stěna se částečně dotýká skalní stěny. Střední část je kryta mansardovou střechou (tašky, dole plech), boční křídla nízkou sedlovou střechou (tašky) zakončenou valbou. Stříšky nad terasami v patře jsou kryty plechem. Vstup do patra objektu je dvouramenným přesazeným schodištěm před střední částí a jednorameným schodištěm na jižní straně levého křídla. Hlavní SZ průčelí je v přízemí otevřeno arkádami se segmentovými oblouky, v patře terasami. Z fasády středního traktu vystupuje v patře arkýř. Ve druhém odstupujícím patře je střední trakt lemován terasou, na bočních traktech je dvojice balkonů. Fasády jsou prosté, členěné pouze pilastry a místy jednoduchými secesními motivy. Sloupky nesoucí stříšku teras v patře jsou z režných cihel s geometrickými hlavicemi. Okna jsou obdélná, různých velikostí, většinou členěná do T, s drobně dělenými horními výplněmi. Mansarda středního traktu je otevřena třemi světlíky se zvlněnou římsou. Interiéry jsou plochostropé, v částečně zapuštěném přízemí jsou segmentově klenuté do traverz. Hlavní dvojramenné schodiště se nachází ve středu objektu, při JV stěně. Z mezipodest tohoto schodiště jsou vedeny i nástupy na lávky vedoucí do schodiště ve skále za hotelem. Součástí hotelu bývalo 12 pokojů, restaurační místnost, čítárna a velký Máchův sál. V části přiléhající ke skále jsou pak garáže a stáje. Předmětem památkové ochrany je hotel Harasov a vymezený pozemek.