skalní obydlí

Obydlí se nachází východně od obce, při cestě vytesané v mírném V svahu. Obydlí je vytesáno v jižní stěně pískovcového masivu, při jehož patě se nalézá menší rovný prostor s oplocenou zahrádkou z níž se do jednotlivých prostor vstupuje. Ve skalní stěně je umístěno celkem 6 obdélných vstupních otvorů (patrně jak vyšly) a jedno obdélné okno. Obytná světnice s pecí v předsíňce se nachází v levé části. Následuje několik organicky rozmístěných místností/komor v různých výškových úrovních (přístupné po schodech) a v pravé části se nachází největší prostora stodůlky, tesané zřejmě do přírodní jeskyně s vysokým, nahoru se zužujícím stropem. Výplně v otvorech jsou novodobé. Stropy místností jsou cca ploché s tesanými fabiony či zaoblené. Ve stěnách obydlí je řada nik. Stodůlka je rozdělena do dvou kójí pro dobytek. Drobné osvětlovací otvory v jejích stěnách jsou částečně přirozené a částečně tesané. Ve stěnách obydlí je zazděno několik komínových průduchů. Při vstupu do světnice vlevo je vytesán suchý záchod, spádovaný do jímky vybíratelné poklopem z cesty při skále. Stejně jako v samotném obydlí, je řada nik a sedáků vytesána i ve skále lemující cestu kolem obydlí. Předmětem památkové ochrany je skalní obydlí a vymezené pozemky.