benediktinský konvent s prelaturou

Komplex jedno- až dvoupatrových dvoutraktových křídel soustředěných kolem vstupního nádvoří a kvadratury kolem rajského dvora. Křídla kolem vstupního nádvoří jsou uspořádána do půdorysu písmene L. Tvoří je západní prelatura a jižní spojovací křídlo. Obě jednopatrová křídla jsou členěna mohutnými dvoupatrovými nárožními rizality završenými pavilony a na dvorním průčelí středními jednopatrovými rizality. Z jižního zahradního průčelí průčelí prelatury vystupuje půlkruhový tříosý rizalit dosahující výše1. patra, jehož střední osu v patře nahrazují malované sluneční hodiny. Průčelí orientovaná do vstupního nádvoří jsou v přízemí členěna pásovou rustikou, přízemí od patra odděluje vyložená profilovaná kordonová římsa a průčelí jsou završena vyloženou profilovanou korunní římsou, která se zalamuje a obíhá dvoupatrové nárožní rizality jako druhá kordonová římsa. Hmotu rizalitů člení další mírně vystupují rizality ve střední ose, v patře rizalitů a v nejbližších osách mimo ně průčelí rámují rustikované lizény. Průčelí jsou v přízemí prolomena pravoúhlými okenními otvory s lištovými šambránami a na středním rizalitu dvorního i vnějšího průčelí prelatury portálem průjezdu zaklenutým stlačeným obloukem s kamenným ostěním. Profilované pilířky ostění jsou ukončeny římsami, profilované archivolty protínají ve vrcholech klenáky. Průčelí v patrech jsou prolomena pravoúhlými okenními otvory rámovanými lištovými šambránami. Nad okny vystupují vyložené profilované návojové římsy střídavě zalamované a vypjaté do stlačených segmentů, anebo konkávně tvarované a vytažené do hrotů. Suprafenestry pod segmentově tvarovanými návojovými římsami jsou protnuty vysokými klenáky, které spolu s páry volutových konzol nesou římsy. Pod hrotitými návojovými římsami lištami orámované suprafenstry záclonového tvaru nesou reliéfní mušle, šambrány jsou zde zdvojené a vnější linka šambrán obíhá též suprafenestry. Vnější šambrána je v horní části zvlněná do segmentových uší. Pod profilovanými parapetními římsami člení průčelí parapetní výplně s obdélnými vpadlinami s vybranými rohy. Zahradní průčelí jsou řešena téměř identicky, pouze pravoúhlé okenní otvory v 1. patře jsou rámovanány lištovými šambránami s ušima a nad okny nesou páry konzol střídavě vyložené profilované zalamované a segmentově vypjaté návojové římsy, anebo vyložené profilované zalamované návojové římsy s postranními partiemi šikmými a středním úsekem rovným. Segmentově vypjaté návojové římsy podepírají masivní volutové klenáky protínající plochy suprafenester, suprafenestry pod návojovými římsami se středním úsekem rovným vyplňují vystupující obdélníky se segmentovými laloky na kratších stranách. Pravoúhlé okenní otvory 2. patra nárožních rizalitů jsou opatřeny lištovými šambránami s ušima a profilovanými parapetními římsami. Střechy jsou valbové a nad nárožními rizality mansardové, kryté bobrovkou. Na vstupním nádvoří navazuje severní křídlo kvadratury na kostel sv. Petra a Pavla krátkým tříosým průčelím členěným identicky jako u průčelí spojovacího křídla a prelatury, v přízemí je ve střední ose prolomen portál se vstupem zaklenutým stlačeným obloukem s ústupkem, vstup rámovaný profilovanou šambránou protnutou ve vrcholu svazkovým klenákem je flankován dvojicí toskánských sloupů na hranolových soklech přiléhajích k pilastrům s římsovými hlavicemi a s patkami s oblounovou profilací. Pilastry a sloupy nesou zalamované římsové kladí ukončené vyloženou profilovanou zalamovanou a do segmentu vypjatou návojovou římsou. Na kladí je pod vyklenutím římsy umístěna reliéfní mušle, na římse po stranách spočívají dekorativní vázy s víky a uprostřed konkávně tvarovaný sokl kovového zlaceného tlapatého kříže s bohatě zdobenou kovanou patkou. Sokl je zdoben vpadlinou kazulového tvaru s reliéfním motivem penízků. Nad návojovou římsou vystupuje konkávně tvarovaný nástavec členěný vpadlinami ukončený profilovanou parapetní římsou okenního otvoru v patře. Vnější průčelí jednopatrových dvoutraktových křídel kvadratury jsou členěna vyloženou profilovanou kordonovou římsou oddělující přízemí od patra a vyloženou profilovanou korunní římsou. Průčelí jsou prolomena pravoúhlými a segmentově zaklenutými okenními otvory s profilovanými návojovými a parapetními římsami, šambrány a suprafenstry jsou téměř zcela zničené. Z východního křídla vybíhají dvě krátká křídla v šíři dvou os. Dvorní průčelí křídel kvadratury jsou členěná lizénovými rámci a plochou kordonovou římsou oddělující přízemí od patra. Průčelí jsou v přízemí prolomena půlkruhově zaklenutými arkádami vytvářejícími niky, v nichž jsou prolomeny půlkruhově zaklenuté okenní otvory a v patře pravoúhlými okenními otvory opatřenými lištovými šambránami s ušima, nad okny vystupují nad suprafenestrami s obdélnými a oválnými vpadlinami rovné úseky vyložené profilované návojové římsy, pod okny se nachází vyložené profilované parapetní římsy. Dvorní průčelí jsou završena vyloženou profilovanou korunní římsou. Střechy křídel kvadratury jsou valbové kryté bobrovkou.