venkovský dům - rodný dům V. B. Třebízského

Chalupa je součástí zajímavé řadové zástavby na jižní straně návsi. Jedná se o trojici původně řemeslnických domků podobného typu, to je patrové, kryté sedlovou střechou, s dvoudílným půdorysným schématem. Střední objekt čp.19 se od okolních liší krátkým vysunutým křídlem do návsi, se vstupní síní a světničkou v patře, přístupnou ze dvora dřevěným schodištěm s pavláčkou. V přízemí je obytná světnice se záklopovým stropem. Průčelí domu je hladké členěné okenními otvory a vstupem, vesměs v dřevěných zárubních. Okno do světnice v přízemí je zasazené do hlubší špalety se segmentovým záklenkem. Štít vysunutého křídla je svisle bedněný. V ose pod štítem mezi okny je umístěná pamětní kamenná deska s bohatě tvarovaným orámováním. Předmětem ochrany je dům čp. 19 a k němu náležející pozemek.